Geen foto

Wrakdelen van in de Tweede Wereldoorlog neergestort vliegtuig gevonden

Vliegtuig van de RAF tijdens de Tweede WereldoorlogAfgelopen zomer zijn in een weiland bij Ruinerwold in Drenthe delen van een vliegtuig van de Engelse luchtmacht (RAF) teruggevonden. Het vliegtuig is een op 29 december 1943 neergestorte bommenwerper.

Aan boord van de bommenwerper waren zeven bemanningsleden. Zes van de bemanningsleden zijn begraven op de begraafplaats in Ruinerwold, de zevende is nooit teruggevonden. Het vliegtuig is op weg naar zijn doel bij Ruinerwold neergestort. Uit het in 1943 opgemaakte proces-verbaal blijkt dat er bij het neerstorten een enorme knal is waargenomen. Vermoedelijk is dit veroorzaakt door het exploderen van de munitie, wat inhoud dat weinig van het vliegtuig is overgebleven.

Het is onduidelijk of het vliegtuig destijds volledig geborgen is. Om hier duidelijkheid over te krijgen, onderzoekt Defensie of er nog meer wrakdelen in het land liggen. Er is door Defensie ingeschat dat er geen grote gevaren zijn voor omwonenden, ondanks dat is het niet helemaal duidelijk wat er nog in de grond zit. Het kan bijvoorbeeld toch zijn dat er resten van munitie worden aangetroffen.

Waarnemend burgemeester Janny Vlietstra: “Als gemeente willen we graag weten wat er in 1943 precies is gebeurd en of er nog resten van het vliegtuig in de bodem zitten. Daarom vind ik het belangrijk dat Defensie een onderzoek uitvoert. Ik ben blij dat het eventuele vliegtuigwrak geen acute gevaren voor onze inwoners oplevert.”

Belangstellenden worden verzocht om niet zelf op zoek te gaan naar wrakdelen. Dit om het onderzoek van Defensie niet te hinderen en om aanraking met eventuele gevaarlijke stoffen te voorkomen.


(Bron: www.blikopnieuws.nl)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen