Geen foto

Vondst uit bronstijd gevonden in Hattem

In Hattem is een huisplattegrond uit de bronstijd gevonden. In het Gelderse Hattem zijn er tijdens archeologisch onderzoek voor de wijk Assenrade door archeologen van de gemeente Zwolle sporen gevonden van een huisplattegrond uit de midden bronstijd (1500 - 1100 voor Christus). De vondst biedt nieuw inzicht in het leven van de mensen indertijd.

Het onderzoek werd verricht in het kader van de aanbouw van de nieuwe woonwijk Assenrade in Hattem. De huisplattegrond wordt vandaag en morgen verder afgegraven, waarna het onderzoek wordt afgerond. Het woonwijkproject loopt geen vertraging op door deze vondst.

De vondst betreft verkleuringen van paalkuilen van een drieschepig huis met een ingangsportaal aan de korte zijde. Dergelijke huisplattegronden zijn eerder gevonden in Angelslo, Dalen, Hijken en Emmerhout, maar ook op het bedrijven terrein Hattemerbroek, niet ver van de recente vondst vandaan.

De datering van dergelijke plattegronden wordt uitgevoerd aan de hand van de aanwezigheid van de paalkuilen en van scherven aardewerk. Ook worden koolstofdateringen van grondmonsters gebruikt. De archeologen vermoeden dat dit huis of een deel ervan is verwoest door een brand.

Bron: De Stentor

Meer lezen
Tijdvakken
Landen