Vondst bot van een groot zoogdier in Utrecht

Bouwvakkers vinden in de bouwput van de parkeergarage Vredenburg in Utrecht een stuk bot van een groot zoogdier. De projectorganisatie achter de verbouwing van het stationsgebied, CU2030 meldt dit. Vermoedelijk gaat het om een rib van een edelhert van zo'n 11.000 jaar oud.

Losse vondsten

Het bot werd aangetroffen toen er gegraven werd op ongeveer twaalf meter diep. Daar komt de vijfde ondergrondse parkeerlaag. Geologen van de Universiteit Utrecht namen de vondst mee voor verder onderzoek. In de bouwput worden af en toe losse vondsten aangetroffen. De geologen doen, buiten de reguliere werktijden, regelmatig onderzoek op verschillende diepten.
In 1972 werd tijdens de bouw van Hoog Catharijne een hertengewei aangetroffen. De vondst lag op zeven meter diep.

Vondst van stadsmuren, oude kades en kasteel

Eerder werden resten van stadsmuren, oude kades en kasteel Vredenburg gevonden. Restanten van dit zestiende eeuwse kasteel zijn nog te zien op de plaats waar nu Muziekcentrum Vredenburg staat. Landsheer Karel V gaf opdracht tot de bouw van het kasteel om het gebied beter te kunnen beschermen tegen de hertog van Gelre. In 1976 en 1978 werden er al funderingen van het kasteel tijdens opgravingen blootgelegd.


www.bd.nl/
nl.wikipedia.org/wiki/

Afbeelding rijksdienst voor het Cultureel  Erfgoed  [CC BY SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en0)], viacommons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen