Archeologen bij de gevonden mozaïeken

Gevonden mozaïeken

MOLA

Volledig intacte Romeinse Mozaïeken gevonden in Londen

In Londen heeft een team van archeologen van het Museum of Londen Archeology (MOLA) Romeinse mozaïeken ontdekt. Deze mozaïeken vloeren verkeren nog in uitzonderlijk goede staat, wat de vondst volgens de archeologen ‘extreem zeldzaam’ maakt. Waarschijnlijk maakten de mozaïeken deel uit van een mausoleum.

Het mausoleum dat is opgegraven heeft intacte muren, vloeren en een fascinerend mozaïek in het midden van het bouwwerk. Omdat alles nog zo intact is gebleven beschrijven de archeologen deze vondst als het meest ‘volledige’ Romeinse mausoleum dat ooit in Groot-Brittannië is opgegraven.

Romeinse stad Londinium

Waar nu de bruisende stad Londen is gevestigd, stond vroeger een Romeinse stad genaamd Londinium. De stad werd in de eerste eeuw n.Chr. gesticht en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum in Romeins Britannia.

Londinium was een belangrijke stad voor de Romeinen vanwege strategische ligging aan de rivier de Theems. De stad werd verwoest in 60 n.Chr. tijdens de opstand van de Keltische koningin Boudica, maar herstelde zich daarna weer snel.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Tijdens de 2e eeuw na Christus had de Romeinse stad zijn hoogtepunt bereikt met ongeveer 45.000-60.000 inwoners, met een oppervlakte van 330 hectare ten noorden van de rivier de Theems. Londinium ontwikkelde zich tot een ware Romeinse stad, met een groot forum en een basiliek (een van de grootste in het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen), verschillende badhuiscomplexen en tempels, een amfitheater, en paleizen.

Vondst

Mozaïeken

MOLA

In de 5e eeuw na Christus raakte Londinium echter in verval, waardoor ook veel openbare gebouwen in verval raakten en de communicatie met de rest van het Romeinse Rijk begon te verzwakken als gevolg van de invallen van de barbaren in Gallië en Hispania. Hierdoor trokken de Romeinen zich in 410 n.Chr. terug uit Britannia.

Ontdekte mozaïeken in mausoleum

Hoewel de muren van het mausoleum in relatief goede staat verkeren, denken archeologen dat de muren, waarschijnlijk tijdens de Middeleeuwen, deels zijn afgebroken met de bedoeling de materialen elders te gebruiken. Desalniettemin suggereert het beschikbare bewijs dat dit oorspronkelijk een gebouw was dat uit twee verdiepingen bestond. Op het mozaïeken middenstuk stond een verhoogd platform. Dit platform diende als afbakening voor de begraafplaatsen.

Naast de mozaïeken bevatte het mausoleum een verhoogd platform gevormd uit tegels die waren verbonden met een slijtvaste en waterdichte roze mortel die bekend staat als opus signinum. Het platform definieerde de locaties voor de begrafenissen, gerangschikt rond drie zijden van de constructie evenwijdig aan de muren.

Vondst

Opgravingen

MOLA


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen