Geen foto

Voertuigen van onze voorvaderen

Tegenwoordig verplaatsen we ons over heel lange afstanden, zonder dat we daar nog diep over na hoeven te denken. Een vliegreis naar de andere kant van de wereld is binnen enkele seconden geboekt en met goedkope, tweedehands sites als Autoscout24 is ook een auto voor de meeste mensen binnen bereik. Echter, in vroeger tijden ging dit natuurlijk allemaal niet zo gemakkelijk. Zeker als er grote objecten moesten worden verplaatst, ging dit gepaard met een grote inspanning. We zetten hier een aantal bijzondere archeologische vondsten op Nederlandse bodem op een rijtje, die aantonen wat voor vervoersmethoden onze voorvaderen gebruikten.

Kano van Pesse

Een heel bijzondere vondst op Nederlandse bodem is de kano van Pesse, ook wel de boot van Pesse genoemd. Deze kano werd in 1955 opgegraven in dit Drentse plaatsje nabij Hoogeveen, tijdens het aanleggen van de A28. De boot is gemaakt uit de stam van een grove den en wordt beschouwd als de oudste kano ter wereld. De boot is waarschijnlijk ongeveer 9000 jaar geleden gemaakt. In eerste instantie werd getwijfeld of de vondst daadwerkelijk een boot was. Onder andere door de afmetingen van de boot dachten enkelen dat de uitgeholde den een voerbak voor vee was. Er werd echter 9000 jaar geleden nog geen vee gehouden en bovendien bleek een replica van de boot heel goed te kunnen varen. De kano van Pesse is te bezichtigen in het Drents Museum in Assen.

Paarden in Borgharen

In 2010 werd in het Zuid-Limburgse Borgharen tijdens graafwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan: een massagraf met paarden. Het massagraf met 64 paarden is het grootste massagraf met paarden dat ooit is aangetroffen in West-Europa. Kogels die gevonden werden in het graf en kogels in de botten van de paarden, wijzen erop dat de dieren zijn gesneuveld zijn tijdens een oorlogsstrijd. Andere vondsten in het graf wijzen erop dat deze strijd waarschijnlijk in 1794 plaatsvond, tijdens het Beleg van Maastricht, toen Franse troepen Maastricht belegerden.

Hunebedden

Niet alleen moesten mensen zichzelf verplaatsen, soms moesten er ook kleine of grote objecten verplaatst worden. Waar we nu grote machines in kunnen zetten om zware objecten op de juiste plaats te krijgen, moesten onze voorvaderen hun eigen krachten gebruiken. Een indrukwekkend voorbeeld van de krachtinspanningen die onze voorvaderen leverden, zijn de hunebedden. Deze grafmonumenten werden tussen 3.400 en 2.900 voor Christus gebouwd. Met boomstammen als rollers, touwen, ossen en waarschijnlijk ook nog heel wat mankracht werden grote zwerfkeien, die soms tot wel veertig ton konden wegen, verplaatst.

De theorie is dat de draagstenen in een kuil werden geplaatst tegen een dam aan. Vervolgens werd er waarschijnlijk een helling gebouwd tegen deze draagstenen aan, zodat de deksteen bovenop de draagstenen getrokken kon worden. Als het geraamte eenmaal stond, werd het geheel bedekt met aarde. Wat we tegenwoordig zien is dus het geraamte van het hunebed. In Nederland zijn 54 hunebedden te vinden, waarvan 52 in Drenthe. De andere twee staan in Groningen. Meer over de Nederlandse hunebedden kun je hier lezen.

Meer lezen
Tijdvakken