Geen foto

Vijfentachtig Romeinse skeletten aangetroffen in Groot-Brittannië

Vijfentachtig Romeinse graven aangetroffen in Norfolk, Groot-BrittanniëArcheologen hebben in het Britse graafschap Norfolk vijfentachtig Romeinse graven gevonden op wat waarschijnlijk de grootste en best geconserveerde begraafplaats uit de Romeinse periode is. De vondsten die de afgelopen maanden gedaan zijn op de site in Great Ellingham zijn deze week bekend gemaakt.

Tijdens een proefsleuvenonderzoek in november 2011 door Chris Birks Archaeology werden al Romeinse graven aangetroffen. Dit bevestigde dat de vondsten door liepen tot in het naastgelegen ontwikkelingsgebied. De site is de afgelopen vier maanden onderzocht en nu zijn de vondsten bekend gemaakt.

“We hadden niet verwacht dat we vijfentachtig graven zouden vinden. Eerdere begraafplaatsen waren ongeveer half zo groot,” aldus Chris Birks. De begraafplaats stamt uit de 3e of 4e eeuw. Opmerkelijke vondsten waren stukken vuursteen die rond de schedels waren gepositioneerd. Eén van de graven was dat van een onthoofd persoon. De schedel was tussen de voeten geplaatst. Volgens Birks was dit “voor de Romeinen geen ongewone manier van begraven.” De graven zijn voor analyse naar een specialist op het gebied van menselijk botmateriaal gebracht.

De enige grafgift die op de site werd aangetroffen was een ijzeren ring. “De bevolking was een simpele boerengemeenschap. Ze waren niet welvarend, om die reden waren grafgiften waarschijnlijk niet gebruikelijk. Tot op heden weten we niet waar hun nederzetting zich bevond,” aldus Birks. “Tot nu toe zijn er driehonderd Romeinse graven gevonden in Norfolk,” aldus David Gurney, historisch regiomanager van Norfolk. “Deze vondst is een geweldige kans om meer te weten te komen over de levens en eetgewoonten van deze mensen.”

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's