Geen foto

Vervolgopgraving houten Romeins complex in Groot-Brittannië

Archeologen aan het werk op de site. Foto – Hadrian’s Wall Trust. In Maryport aan de kust van noordwest Brittannië is een vervolgopgraving gaande aan een enorm Romeins complex vervaardigd van hout. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van archeologen, studenten en vrijwilligers onder leiding van professor Ian Haynes en Tony Wilmott van de Universiteit Newcastle. Met deze opgraving hopen zij informatie te vergaren over de mysterieuze structuren.

Het houten complex maakte waarschijnlijk deel uit van het Romeinse militaire fortcomplex in Maryport, welke uit de 2e eeuw na Christus stamt. Een deel van de houten structuren is al in 2011 opgegraven. Deze opgraving riep echter allerlei vragen op, gezien hier 140 jaar geleden ook Romeinse altaarstenen zijn aangetroffen. “Tot de opgraving van vorig jaar dacht men dat de zeventien altaarstenen, die opgegraven zijn in 1870, op deze plaats waren begraven tijdens een rituele ceremonie. Nu blijkt dat deze zijn hergebruikt als fundering voor het houten complex,” aldus Haynes.

Nooit eerder werden er in Groot-Brittannië zo veel altaarstenen gevonden op één locatie. De stenen staan sinds 1990 als toeristentrekker tentoongesteld in het Senhouse Romeins Museum te Maryport. Maryport werd gesticht in 122 na Christus als het Romeinse fort Alauna. Het werd gebruikt voor het leveren van soldaten voor de verdediging van het westelijke deel van de Muur van Hadrianus.

“Dit jaar graven we een groter gebied op dan vorig jaar: ongeveer 400 vierkante meter. Ook zullen de werkzaamheden twee keer zo lang duren: ongeveer tien weken. Hierdoor kunnen we meer vrijwilligers inzetten en zullen we meer leren over het aantal houten structuren, hun grootte en datering,” aldus Haynes. “We willen de functie van de gebouwen ontdekken en onderzoeken of zij iets te maken hebben met de gebogen greppel die we vorig jaar hebben aangetroffen.”
 
Bron: Popular Archaeology

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's