Geen foto

Verdwijning regenwouden Afrika dankzij boeren

Verdwijning regenwouden Afrika dankzij boerenBoeren zorgden er deels voor dat regenwouden zo’n 3.000 jaar geleden abrupt verdwenen in Centraal-Afrika. Voorheen werd aangenomen dat plotselinge klimaatverandering de oorzaak was, maar nu blijkt uit onderzoek dat de mens ook oerwouden afbrak.

Enkele wetenschappers bestudeerden de sedimentlagen bij de monding van de rivier de Congo. In dit gebied vestigden zich de Bantu, een sedentair en landbouwbedrijvend volk. Ze kapten allerlei bomen voor het creëren van landbouwgrond en voor het smeden van ijzer. De regenwouden werden hierdoor sterk aangetast.

Het tempo van afbraak op het moment dat de Bantu arriveerden lag ongekend hoog in vergelijking met de voorgaande 40.000 jaar. “Het is duidelijk dat de impact van de menselijke bevolking op de omgeving in Centraal-Afrika enorm was”. Hoewel de mens dus volgens het onderzoeksrapport duidelijk heeft bijgedragen aan de verdwijning van Centraal-Afrikaanse regenwouden, blijft de klimaatverandering van 3.000 jaar geleden ook een factor van belang.

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen