Geen foto

Verdwenen Nederlandse dorpen in kaart gebracht

CartoMagie heeft een kaart met verdwenen Nederlandse nederzettingen gemaakt.Cartografisch bureau CartoMagie heeft aan de hand van de boekenserie Verdwenen dorpen een speciale overzichtskaart van inmiddels verdwenen Nederlandse nederzettingen ontworpen. De kaart geeft informatie over veel vergane steden en dorpen en biedt daarnaast onder meer inzicht in infrastructurele en demografische gegevens.

Voor de vormgeving van de topografische kaart is gebruik gemaakt van de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) en de Archeologische Monumentenkaart (AMK). Daarnaast is een schilderij van dijkbreuk bij Wieldrecht tijdens de Sint Elisabethsvloed (1421) op de achtergrond afgebeeld.

In combinatie met de verhalen die schuilgaan achter de verdwenen nederzettingen, zoals deze door auteur Bert Stulp zijn beschreven in zijn serie Verdwenen dorpen, leert de kaart iets over een ‘vergeten’ deel van de Nederlandse geschiedenis.

Met behulp van oude restanten en andere overblijfselen is kennis verkregen over de bestaansperiode van en de leefomstandigheden in deze dorpen, evenals over de redenen voor het verdwijnen ervan, zoals overstromingen, zandverstuivingen, oorlogen en industrialisatie. In het laatste millennium zijn er voor zover bekend minimaal 500, maar vermoedelijk veel meer nederzettingen teloorgegaan.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie of om de kaart te bestellen kunt u terecht op de website van CartoMagie. Voor vragen, tips of aanvullingen kunt u bovendien mee discussiëren op de daarvoor bestemde LinkedIn pagina.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen