Geen foto

Unieke munt uit 11e eeuw gevonden in Engeland

Een munt van Willem de Veroveraar in het British MuseumEen Britse amateurarcheologe heeft met behulp van een metaaldetector  per toeval een unieke zilveren munt uit de 11e eeuw gevonden. De vrouw deed haar bijzondere vondst in een open veld in Gloucester. Volgens experts stamt de munt uit de regeerperiode van de Britse koning Willem I, ook wel bekend als Willem de Veroveraar.

De zilveren munt bevat aan de ene zijde een afbeelding van Willem de Veroveraar, en aan de andere kant een kruis. Daarnaast staan de naam van de munter Silacwine en de locatie van de munterij in het stuk gegraveerd. Vermoedelijk stamt de munt uit de periode tussen 1077 en 1080.

Volgens experts betreft het een unieke vondst. Tot op heden was er namelijk nog nooit een munt van Willem de Veroveraar (1066-1087) uit deze periode teruggevonden. “Deze ontdekking bewijst dat de munterij actief was gedurende de hele regeerperiode van Willem”, aldus de Portable Antiquities Scheme.

De Britse amateurarcheologe Maureen Jones, die lid is van de lokale metaaldetectorvereniging, vond de munt per toeval. “Ik liep samen met twee andere dames in een open veld en daar vond ik hem. Ik zag al meteen dat het een zilveren munt was, maar ik herkende de koning niet. Het is best bijzonder”, aldus Jones.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken