Geen foto

Unieke app brengt Willem van Oranje tot leven

De app Unlock History is een interactieve film met historische beelden.De app Unlock History is een interactieve film met historische beelden, aangevuld door een ‘schatkamer’ vol achtergronden en gedigitaliseerd historisch materiaal. De app zal uiteenlopende geschiedenisverhalen brengen, van de Franse Revolutie tot de Jodenvervolging en de Vietnamoorlog. Unlock History is ontwikkeld voor de iPad.

Het Wonder van de Gouden Eeuw

Het eerste verhaal van de app is Het Wonder van de Gouden Eeuw. Dit verhaal vertelt over het ontstaan van Nederland. Een handvol rebelse provincies kwam in opstand tegen grootmacht Spanje en legde de basis voor een nieuwe natie. Uit de oorlog ontstond een Gouden Eeuw vol economische en culturele rijkdom.

Ingesproken door Peter Blok

De film van acht minuten met geanimeerde prenten en schilderijen is ingesproken door acteur Peter Blok. Honderd artikelen bieden uitgebreide achtergrondinformatie bij een van de belangrijkste periodes in de Nederlandse geschiedenis. De bibliotheek is gevuld met afbeeldingen, bronnen, objecten en geluidsfragmenten, van geuzenliederen tot kattenbelletjes van de Spaanse koning Filips II; van de plattegrond van zestiende-eeuws Amsterdam tot een Bloedplakkaat.

Internationaal productiebureau

De app Unlock History is een interactieve film met historische beelden.De app is ontwikkeld door Historisch Nieuwsblad en gebouwd door MediaMonks, een van de meest prestigieuze productiebureaus ter wereld. Oprichter Gin Roberscheuten is ervan overtuigd een uniek product te hebben gemaakt. ‘Ik hoop vurig dat er van deze app ook een Engelse versie komt. Unlock History is dé nieuwe manier om informatie over te brengen: speels, interactief en snel, met veel visuele prikkels, waardoor alles beter blijft hangen.’

Het mooiste uit het Rijksmuseum

De combinatie van film, verteller en bibliotheek met gedigitaliseerde bronnen en achtergrondinformatie was in 2011 reden voor het Stimuleringsfonds voor de Pers om een grote subsidie te geven voor de ontwikkeling van deze nieuwe manier om historische verhalen te vertellen. Het wonder van de Gouden Eeuw is geschreven door Luc Panhuysen, auteur van boeken over de gebroeders
De Witt en het Rampjaar 1672 en genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Belangrijke culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en Museum Het Prinsenhof Delft zagen het belang van het project en stelden hun beeldmateriaal gratis ter beschikking.

Bonus: Willem van Oranje leeft!

Meegesleept door het boeiende verhaal over de Opstand maakten de 3D-artiesten van MediaMonks op basis van schilderijen en standbeelden een schitterende driedimensionale animatie van de Willem de Zwijger. Zie Willem van Oranje twijfelen over zijn trouw aan de Spaanse koning; de zorgen over de kettervervolging staan in zijn gezicht gegroefd. Nooit eerder was de Vader des Vaderlands zo dichtbij.

Ook voor geschiedenisleraren en scholieren

De app Unlock History is een interactieve film met historische beelden.De informatie in de app sluit aan bij de kerndoelen van het eindexamenonderwerp geschiedenis voor havo/ vwo in 2015: ‘Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648’. Voor scholieren is dit dé manier om zich te verdiepen in de stof: via een toegankelijk verhaal, uitgediept in artikelen die zijn geschreven door de gedegen specialisten van Historisch Nieuwsblad.

Waar te downloaden?

Het Wonder van de Gouden Eeuw bestaat uit drie afleveringen die afzonderlijk te downloaden zijn.
De app is geschikt voor de iPad en te koop in de App Store.

Aflevering 1: De Opstand breekt uit, is nu te downloaden in de App Store.
Aflevering 2: Per ongeluk zelfstandig en aflevering 3: Het wonder van de Republiek liggen dit najaar in de App Store. Aflevering 1 is in de maand oktober te verkrijgen voor de actieprijs van € 1,79.

Meer lezen
Landen