Geen foto

Uniek prehistorisch dorp in Miami

Downtown Miami

In het centrum van Miami is een prehistorisch Indianendorp blootgelegd. Archeologen hebben nu al gezegd dat dit één van de belangrijkste vondsten in de VS is tot nu toe. In dit dorp woonden ongeveer 2000 jaar geleden Tequesta-Indianen. 

2000 jaar oude cirkels

Archeologen onder leiding van archeoloog Bob Carr hebben in Miami onder de grond acht grote cirkels aangetroffen. Deze cirkels waren de onderkomens van Tequesta-Indianen en zijn wel tot 2000 jaar oud.

Behalve deze cirkels troffen de archeologen parallelle lijnen aan die waarschijnlijk ooit paden waren om de woningen te verbinden. Volgens Carr is de vondst uniek omdat het één van de oudste nederzettingen is die ontdekt is in de VS. Bovendien zijn in het gebied duizenden Tequesta voorwerpen gevonden zoals gereedschap gemaakt van botten.

Prehistorische nederzetting vs. Projectontwikkelaar

De vondst heeft een grote projectontwikkelaar in een lastig parket gebracht. Op de plek van de nederzetting wilde projectontwikkelaar MDM Development Group onder meer bioscopen en een groot hotel bouwen. De stad had de ontwikkelaar al een vergunning gegeven voordat bekend werd dat het prehistorische dorp in het gebied lag.

De staat Florida bemoeit zich er nu mee en oefent druk uit op de stad om een oplossing te zoeken voor het probleem. De staat wil namelijk dat de prehistorische nederzetting bewaard blijft. Mocht de projectontwikkelaar de nederzetting (deels) ontzien dan zou hem dit een hoop geld kosten.

MDM directeur Ian Swanson erkent het belang van de nederzetting, maar vindt dat zoveel mogelijk voorwerpen in musea moeten worden geborgen waar onderzoekers nog jarenlang wat aan hebben. Volgens archeoloog Carr is het juist van belang de nederzetting zoveel mogelijk intact te laten.

Indianenvondst ging eerder verloren

Dit probleem heeft de stad Miami eerder meegemaakt. In 1998 legde dezelfde archeoloog, Carr, een cirkel bloot in de buurt van de huidige nederzetting. Deze cirkel was waarschijnlijk een soort gemeentehuis of ceremoniele plek van ongeveer 2000 jaar oud en eveneens behorend tot de Tequesta-Indianen. Na een hoop protesten verkocht de projectontwikkelaar die bouwplannen op die locatie had de grond aan de staat voor 27 miljoen dollar. De staat had echter zelf niet genoeg geld om de vondst ten toon te stellen en gooide de opgraving dicht en bouwde er een parkeerplaats.

Na de recente vondst gaan steeds meer stemmen op om deze te behouden. Gehoopt wordt zelfs op een plekje op de UNESO Werelderfgoed lijst. Op het stuk grond zijn nog meer belangrijke vondsten gedaan. Zo zijn er voorwerpen gevonden afkomstig van Fort Dallas, een negentiende eeuws militair fort. Ook zijn er resten aangetroffen van het Flagler Hotel. De bouw van dit hotel wordt gezien als de stichting van de stad. De plek wordt daarom ook wel gezien als de geboorteplaats van Miami.


Bron: vnews.com 

Meer lezen
Tijdvakken