Geen foto

Uniek graf aangetroffen van vrouw met koe in Groot-Brittannië

Foto van een andere begraven koe. Foto - billygoatcamel Tijdens archeologische werkzaamheden aan een Angelsaksische begraafplaats in de provincie Cambridgeshire in Groot-Brittannië is een graf aangetroffen waarin een vrouw samen met een koe ligt begraven. De resten werden aangetroffen in Oakington door studenten van de Manchester Metropolitan Universiteit en de Universiteit van Centaal Lancaster. Studenten en archeologen noemen het een bizarre en unieke vondst.

Eerst werd er gedacht dat het dierlijke skelet een paard betrof. “Mannelijke strijders werden soms met hun paard begraven,” aldus student Jake Nuttall. “We waren heel blij met de vondst van het paard, maar toen het dierlijk skelet van een koe bleek te zijn, maakte het de vondst nog spannender.”

Een koe als statussymbool

“Begraven dieren zijn op zich al een extreem zeldzame vondst,” aldus opgravingsleider Dr. Duncan Sayer van de Universiteit van Centraal Lancaster. “In Groot-Brittannië zijn slechts 31 paardengraven gevonden, deze lagen allen begraven naast een man.” Het graf is gedateerd op eind 5e eeuw na Christus. “Dit is het eerste dier uit deze periode dat naast een vrouw ligt begraven. Het is extra interessant dat het hier een koe betreft: een symbool voor economische en huiselijke rijkdom en macht,” aldus Sayer.

Grafgiften

In het unieke graf werden ook grafgiften gevonden, waaronder broches en honderden kralen van barnsteen en gedecoreerd glas. “Daarbij had ze een complete sleutelhanger bij zich. Deze ijzeren ring is een symbool voor haar hoge status,” aldus Sayer. “Dit geeft aan dat zij toegang had tot de rijkdom van de samenleving. Ze behoorde vrijwel zeker tot de regionale elite en werd begraven met de objecten die haar persoonlijkheid beschreef voor de mensen die aanwezig waren bij haar begrafenis.”

“Het offeren van een koe is een groot verlies voor een samenleving: het is een bron van eten en was duur om te houden. Het moet daarom een grote beslissing zijn geweest om deze te offeren,” aldus medeprojectleider Dr. Faye Simpson van de Manchester Metropolitan Universiteit. “Ze wilden haar vermoedelijk iets heel belangrijks meegeven om respect te tonen. Dat deden zij niet zomaar voor iemand.”

Unieke vondst in Europa

“De begraven koe is een unieke vondst in Europa, wat het een hele opwindende en belangrijke vondst maakt,” voegde Sayer toe. “Ik denk niet dat ik in mijn leven een vondst zal doen van gelijke significantie.”  

Bron: BBC

Meer lezen