Geen foto

Uitzonderlijk scheepswrak gevonden in Frankrijk

In Frankrijk is een oud Romeins handelsschip blootgelegd. In de Franse gemeente Antibes is een scheepswrak gevonden dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Het wrak werd afgelopen mei ontdekt op de site van een oude Romeinse stad genaamd Antipolis. Vermoedelijk is het schip in de tweede of derde eeuw na Christus gezonken.

Archeologen hebben sindsdien de vijftien meter lange romp en de structurele balken van het schip blootgelegd. Volgens schipdesign expert Giulia Boetto zijn de overblijfselen in “uitzonderlijke conditie”. Zo zijn er nog zaag- en disselsporen op het hout te zien. Omdat de grond waarin het wrak werd gevonden al geruime tijd volgelopen is met water, is het hout goed bewaard gebleven.

Het betreft een handelsschip uit de Romeinse tijd die ca. 22 meter lang was en 6 of 7 meter breed. “Het heeft een typisch Graeco Romeins platbodem design,” aldus Boetto. Het schip kende een drie meter diepe opslagruimte en een vierkant zeil om mee te varen. De mast waar het zeil aan hing is niet gevonden.

Reconstructieproces

Het is nog onduidelijk hoe het schip is gezonken. De archeologen vermoeden dat de Romeinen het opzettelijk hebben laten zinken, of dat een enorme golf het heeft doen zinken. Het feit dat er geen sporen van reparatie op het hout zijn gevonden, suggereert dat het schip niet oud was toen het zonk. Hoewel de archeologen enkele voorwerpen in het wrak hebben gevonden, waaronder een borstel van vijftien centimeter, is er geen voorraad gevonden dat het schip indertijd vervoer.

De overblijfselen worden gedoneerd aan de gemeente Antibes. Het schip wordt vervolgens uit elkaar gehaald, waarna het hout bewerkt wordt voor langdurig behoud. Dat proces zal ca. twee jaar in beslag nemen. Vervolgens zal het schip herbouwd worden, waarna het onderzocht kan worden en publiekelijk bekeken kan worden. Geschat wordt dat het hele proces drie tot vier jaar duurt.

Bron: Guardian

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's