Uitsterven Neanderthalers niet vanwege concurrentie Homo sapiens
De laatste tijd staat het bol van de onderzoeken over Neanderthalers. Onderzoekers aan de universiteiten van Arizona en Colorado Denver komen nu mogelijk met het concluderende argument: Neanderthalers waren niet minder fit dan de Homo sapiens en waarschijnlijk net zo hoogontwikkeld.
Onderzoek naar het bewijs hoe mensachtige rassen zowel cultureel als biologisch geëvolueerd zijn door middel van klimaatveranderingen tijdens de vorige ijstijd heeft inzicht geleverd in het uitsterven van de Neanderthalers. Volgens de onderzoekers was het inmiddels uitgestorven mensenras niet minder fit dan de andere mensachtige, maar waren ze ‘gedragsmatig net zo ontwikkeld als de moderne mens’.
“Het wordt al tijden gedacht dat Neanderthalers zich niet konden staande konden houden in de competitie met de fittere moderne mens,” aldus Julien Riel-Salvatore, een assistent-professor antropologie. “Maar Neanderthalers konden zich net zo goed aanpassen. Ze waren simpelweg slachtoffers van hun eigen succes.”
Geen evolutionaire voorsprong
Op basis van archeologische data konden de onderzoekers gedragsveranderingen meten in een periode van honderdduizend jaar in het westen van Eurazië. De gegevens toonde aan dat mensachtigen leniger werden, waarschijnlijk vanwege landschappelijke veranderingen zoals het stijgen van de waterspiegel. Ook werd duidelijk dat zowel Neanderthalers als de voorouders van de moderne mens zich tijdens de ijstijd verspreidden over Eurazië in hun zoektocht naar voedselbronnen.
Vervolgens onderzocht het team wat de evolutionaire gevolgen waren van de landschappelijke veranderingen. Zo kwamen ze erachter dat Neanderthalers veel flexibeler en meer vindingrijk waren dan aanvankelijk werd gedacht. Tezamen met het feit dat Neanderthalers zich begonnen voort te planten met Homo sapiens, zou het betekenen dat de Neanderthalers langzaamaan opgingen als ras in de moderne mensensoort.
“Neanderthalers hadden bewezen dat ze om konden gaan met de veranderingen,” legt Riel-Salvatore uit. “Toen ze de grote aantallen van de moderne mens tegenkwamen, pasten ze zich weer aan. Maar de moderne mens zag de Neanderthaler waarschijnlijk als een mogelijk partner voor voortplanting. Ten gevolge stierven de Neanderthalers langzaamaan uit als een fysiek herkenbaar ras.”
Het verslag van het onderzoek, ‘Modeling Human Ecodynamics and Biocultural Interactions in the Late Pleistocene of Western Eurasia, is in het decembernummer van het blad Human Ecology gepubliceerd.
Bron: Physorg.com