Geen foto

Tombe van krijger uit Drie Koninkrijken periode blootgelegd

In China is een tombe van vermoedelijk een Chinese generaal gevonden. Archeologen hebben in China een 1.800 jaar oude tombe van een krijger gevonden. De tombe stamt uit het tijdperk van de Drie Koninkrijken en was vermoedelijk het graf van een generaal van één van de drie koninkrijken die het oude China verdeelden.

De geraamtes die in de tombe werden gevonden zijn die van een 45 jaar oude man en zijn vrouw. Ze werden gevonden in twee weggerotte houten kisten. Hoewel de archeologen geen aanduiding hebben hoe de personen heetten, vermoeden ze op basis van de grafgiften die ze hebben gevonden dat de man een generaal was uit één van de drie koninkrijken, mogelijk Cao Cao of zijn zoon Cao Pi.

De tombe ligt in Xiangyang, een stad die tijdens het tijdperk van de Drie Koninkrijken van groot strategisch belang was. Er werden veel schatten in de tombe gevonden, waaronder een bronzen paard op ware grootte. Het is het grootste beeld van een paard dat ooit in China is gevonden (163 bij 163 centimeter). Ook vonden de archeologen een zeer gedetailleerd aardewerk model van een landhuis met twee verdiepingen, omgeven door een muur met een poort, en talloze decoraties. Dergelijke huizen kwamen veel voor in de Han-dynastie, de voorloper van de Drie Koninkrijken, hoewel huizen met meerdere verdiepingen zeldzaam waren.

Talloze andere schatten werden gevonden, van gouden en zilveren discussen tot kristallen kralen. Opmerkelijk zijn onder meer een jaden beeldje van een slapend varken en een beeldje van een beestachtige tombebewaker. Op de uithangende tong van de bewaker zit om onbekende redenen een beestje bevestigd. De meeste vondsten verkeren nog in uitstekende conditie.

Cao Cao

Onderzoekers concluderen op basis van de gevonden voorwerpen dat de personen in de tombe vroeg in het tijdperk van de Drie Koninkrijken, die officieel begon in 220 na Christus, zijn begraven. De stad Xiangyang was aanvankelijk in handen van Liu Biao, een gouverneur van de Jing provincie. Hij stierf in 208, waarna de generaal Cao Cao de stad bezette. Hij gebruikte de stad jarenlang als basis voor zijn legers, tot zijn dood in 220. Zijn zoon Cao Pi volgde hem op, maar stierf zes korte jaren later.

Xiangyang was vanaf 208 in de handen van Cao Cao en Cao Pi. Om die reden vermoeden de onderzoekers dat de tombe het graf is van één van de twee personen. Echter, het is ook goed mogelijk dat de begraven personen onderdanen van hen waren die het recht op een grote tombe hadden verworven.

De Drie Koninkrijken

Het tijdperk van de Drie Koninkrijken is één van de bekendste in de geschiedenis van China. Het markeerde het einde van de 400 jaar durende Han-dynastie en verdeelde het land in de koninkrijken Wei, Wu en Shu. Cao Cao, vermoedelijk de persoon aan wie de tombe toebehoorde, was één van de personen die het fundament van het koninkrijk Wei legde. Naast het bekende 14e-eeuwse boek Romance of the Three Kingdoms is het tijdperk veelal belicht in onze hedendaagse cultuur, zoals in een reeks videogames en in films als Red Cliff.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen