Geen foto

Tentoonstelling middeleeuwse handschriften in Huis Bergh

Vanaf 19 april kun je manuscripten en dergelijke in Kasteel Huis Bergh zien.De collectie van Huis Bergh is één van de belangrijkste particuliere verzamelingen van middeleeuwse handschriften in Nederland. De boeken komen uit vrijwel alle landen van Europa en dateren van de 11e tot en met de 16e eeuw. Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de collectie. In april 2013 komt een catalogus uit waarin alle onderzochte werken beschreven staan en opent in Huis Bergh een tentoonstelling.

Kasteelheer Jan Herman van Heek had veel belangstelling voor middeleeuwse handschriften. Zowel de illustraties, de opmaak als de teksten zelf boeiden hem. Hij verzamelde door de jaren heen meer dan zeventig manuscripten en nog eens zeventig fragmenten en losse miniaturen.

De afgelopen jaren zijn alle handschriften nauwkeurig bestudeerd en beschreven door een werkgroep onder leiding van dr. Anne Korteweg, oud-conservator van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het resultaat hiervan is een catalogus, die in april dit jaar uitkomt. Ter ere van deze publicatie laat Huis Bergh voor het eerst een groot deel van de fragmenten en handschriften zien onder de titel Schoonheid op perkament, de mooiste handschriften van Huis Bergh.

De werken worden door het gehele kasteel tentoongesteld. Ook is er een speciale ruimte ingericht voor vervalsingen die tijdens het onderzoek aan het licht gekomen zijn. Daarbij wordt inzicht verkregen in het verschil tussen vervalsingen en de echte middeleeuwse manuscripten. Aan het begin van de expositie wordt uitleg gegeven over de techniek die bij het maken van een handschrift gebruikt wordt. Kinderen hebben de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan en met een ganzenveer zelf een manuscript te maken.

De tentoonstelling Schoonheid op perkament, de mooiste handschriften van Huis Bergh is te zien vanaf 19 april 2013 in Kasteel Huis Bergh. Meer informatie is te vinden op de website van Huis Bergh.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen