Geen foto

Tentoonstelling 36 jaar Nederlands archeologisch onderzoek in Satricum

In Satricum, een Latijnse stad bekend uit de antieke literatuur, wordt sinds 1896 onderzoek gedaan: gedurende twee jaar door Italiaanse archeologen en vanaf 1977 door Nederlandse onderzoekers van achtereenvolgens het Nederlands Instituut te Rome, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek wordt sinds 1990 geleid door prof. dr. Marijke Gnade, docent archeologie aan de UvA. Op de acropolis liggen de resten van een indrukwekkend tempelcomplex, gewijd aan de godin Mater Matuta, omringd door monumentale gebouwen. Vergelijkbare gebouwen lagen in het lagere deel van de nederzetting langs de centrale weg die naar het heiligdom leidde. Zowel binnen als buiten de stadgrenzen lagen uitgestrekte grafvelden.

De gerenoveerde ijzerfabriek. Foto door Satricumproject

De Nederlandse archeologen groeven het tempelcomplex opnieuw op en deden tal van ontdekkingen, waaronder de oudste monumentale Latijnse inscriptie (laatste kwart 6de eeuw v.Chr), een processieweg naar de tempel, ruim 200 graven van de Volsken en een uitzonderlijk rijk graf van een meisje uit de 7de eeuw v.Chr. Al vanaf het begin van het Nederlandse onderzoek bestond er het plan om in Satricum een archeologisch park te realiseren. Met het nieuwe museum is dit idee werkelijkheid geworden. De vondsten uit de moderne opgravingen zijn nu ter plaatse te zien. Vondsten uit de 19de-eeuwse opgravingen in Satricum bevinden zich in het Nationaal Etruskisch Museum de Villa Giulia in Rome.

De inrichting van de tentoonstelling. Foto door Satricumproject

De tentoonstelling is deels gefinancierd door de gemeente Latina en in samenwerking met de landelijke erfgoeddienst van het Ministerie van Cultuur gerealiseerd. Voor de huisvesting werd, met Europese subsidie, een 17de-eeuwse ijzergieterij gerestaureerd en verbouwd. De gemeente Latina staat borg voor de exploitatie van het museum. De inrichting is verzorgd door het team van de UvA, bijgestaan door een medewerker van het Allard Pierson museum. De vitrines zijn geschonken door De Nieuwe Kerk in Amsterdam; PD Lichting te Houten verzorgde het vervoer naar Italië.

Opgravingen te Satricum. Foto door Satricumproject

Donaties en praktische ondersteuning kwamen van de Vereniging Vrienden van Satricum en de locale vereniging ‘Acropoli’. Het plaatselijke wijnbedrijf ‘Casale del Giglio’ subsidieert al meer dan 10 jaar het Nederlandse archeologische onderzoek. Doelgroepen voor het museum zijn scholieren, plaatselijke en regionale bewoners, archeologische specialisten en cultureel geïnteresseerden. In het museum is een full color catalogus verkrijgbaar Satricum. Trenta anni di scavi olandesi (alleen in het Italiaans).

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's