Geen foto

Tempel van Poseidon in Sozopol gevonden

Een portret van Neptunus, het Romeinse equivalent van Poseidon. Tijdens opgravingen in de Bulgaarse stad Sozopol zijn enkele eeuwenoude gebouwen aan het licht gebracht. Eén hiervan is hoogstwaarschijnlijk een tempel ter ere van de Griekse god Poseidon. Archeologen baseren deze conclusie op de vondst van een groot en goed behouden altaar.

Dat liet Bozhidar Dimitrov, de directeur van het National History Museum van Bulgarije, weten. De tempel is vlak voor de middeleeuwse muur van de kuststad gevonden. In het gebouw is een reeks marmerfragmenten aangetroffen. Volgens Dimitrov duidt dit aan dat de tempel rond 330 na Christus vernield werd. Indertijd was het Christendom namelijk de belangrijkste religie in het Romeinse Rijk, en beval keizer Constantijn alle tempels van andere religies te vernietigen.

Volgens Dimitrov is de tempel na vernieling tijdelijk gebruikt als een kerk gewijd aan Sint-Nicolaas van Myra, de beschermheilige van zeevaarders en vissers. Een andere tempel in het centrum van Sozopol, die in de oudheid was opgedragen aan de Thracische ruiters, werd indertijd omgezet naar een kerk gewijd aan Sint-Joris.

Bron: Sofia Globe

Meer lezen