Tekeningen in grottenstelsel Altxerri onder de oudste in Europa
Wetenschappers hebben grottekeningen in de Altxerri grotten in Noord-Spanje gedateerd. Deze zijn 39.000 jaar oud en bevinden zich daarmee onder de oudste grottekeningen in Europa. Het grottenstelsel herbergt nog andere tekeningen, maar die zijn allemaal recenter. De onderzochte grottekeningen werden al eerder ontdekt maar zijn nu pas gedateerd.
Onderzoek
In 2011 begonnen wetenschappers Aitor Ruiz en César González van de Universiteit van Cantabria met het onderzoeken van het bovenste gedeelte van het grottenstelsel Altxerri. Ze deden dit met als doel om aan de grottekeningen die zich hier bevonden een betrouwbare datering te geven, aangezien deze niet zo uitvoerig waren onderzocht in vergelijking met andere tekeningen in de grot.
Later werd de hulp ingeschakeld van Diego Garate van de Universiteit van Toulouse. Hij is een specialist op het gebied van grotkunst uit het Paleolithicum. Garate hielp de tekeningen te dateren en te interpreteren. Het is nu vastgesteld dat ze 39.000 jaar oud zijn en bevinden zich daarmee onder de oudste grottekeningen in Europa.
Prehistorische schilderkunst
De tekeningen lijken opzichzelfstaande kunstwerken, omdat de andere tekeningen in de grot 29.000- 35.000 jaar zijn. De onderzochte schilderingen beelden onder andere een bizon, mogelijk een dierenhoofd, een beer en een katachtig dier uit. Archeologische, geografische en stilistische aanwijzingen tonen aan dat de tekeningen waarschijnlijk toegeschreven kunnen worden aan de Aurignacien cultuur, die tussen 45.000 tot 35.000 jaar geleden bestond in Europa en zuidwest Azië. De tekeningen maken daarmee deel uit van een groeiend aantal tekeningen die gevonden worden uit deze cultuur en periode. Deze bevindingen ondersteunen de hypothese dat de kunst uit het vroeger Paleolithicum veel complexer en meer divers is dan aanvankelijk gedacht.
Altxerri grottensysteem
Het Altxerri grottensysteem in Noord-Spanje is in 1956 ontdekt. Begin 1960 begonnen archeologen pas echt met onderzoek, wat tot op de dag van vandaag doorgaat. Nu werkt een team van wetenschappers van de Universiteit van Cantabria, de Universiteit van Toulouse en de Universiteit van Burgos samen aan het project. Altxerri staat op de UNESCO World Heritage Site lijst.
Rotstekeningen blijven voor archeologen zeer interessant en er worden telkens nieuwe ontdekkingen gedaan op dit gebied. In Frankrijk en Spanje alleen zijn al 350 grotten gevonden met muurschilderingen uit de prehistorie. Lees hier een uitgebreid artikel over deze prehistorische kunst.
Bron: Popular Archaeology