Geen foto

Talloze vondsten bij Egyptische heilige plaats Abydos

In de Egyptische historische stad Abydos zijn talloze vondsten gedaan.Afgelopen zomer heeft een team archeologen allerlei vondsten gedaan bij Abydos, een historische Egyptische stad. Ze vonden onder andere een reeks dierenmummies en een houten beeld dat waarschijnlijk een representatie van de farao Hatsjepsoet was. Het is één van de meest waardevolle opgravingen in Egypte tot nu toe.

De opgravingen werden uitgevoerd door een team onder leiding van Mary-Ann Pouls Wegner, een professor aan de Universiteit van Toronto. Volgens haar bieden de vondsten een diep inzicht in de historische stad Abydos, dat vroeger als een heilige plaats werd beschouwd.

Zo’n vijfduizend jaar geleden zouden Egyptische koningen zelfs gekozen hebben begraven te worden bij Abydos. Osiris, de Egyptische god van de onderwereld, zou daar namelijk ook begraven zijn. Eén van de grotere tempelconstructies in de stad werd dan ook beschouwd als een eerplaats voor Osiris en zijn vrouw Isis, de godin van vruchtbaarheid en magie.

Elk jaar werd een groot feest georganiseerd waarbij een beeld van Osiris via een aangelegde processieroute naar de tempel werd gedragen. “Er is een hele gave verwijzing aanwezig op materiaal uit het Middenrijk (4.000 tot 3.600 jaar geleden) naar het geluid van gejubel,” aldus Pouls Wegner. Aan deze processieroute werd tevens een kapel van ca. 3.600 jaar oud gevonden.

Dierenmummies

Het team vond ook een monumentaal gebouw met een reeks kamers. Inscripties op de twee meter dikke muren verwijzen naar Seti I, een farao die ca. 3.200 jaar geleden over Egypte heerste. Tezamen met het feit dat de stenen van de muren identiek zijn aan die van een nabije tempel die voor Seti I is gebouwd, concluderen de archeologen dat dit een religieus gebouw voor de farao was.

In één van de kamers van het gebouw vond het team minstens 83 dierenmummies, met name die van honden, van meer dan 2.000 jaar oud. Pouls Wegner denkt dat de mummies afkomstig zijn van een nog onontdekte oudere tombe. Bovendien zou de aanwezigheid van zoveel honden een verwijzing zijn naar Wepwawet, een jakhals god die voor de komst van Osiris werd vereerd in Abydos.

Faraobeeld

In een aangrenzende kamer vond het team een houten beeld van 65 centimeter hoog. Het beeld draagt een nemes, een gestreept hoofddoek dat door farao’s werd gedragen in het Oude Egypte. Volgens Pouls Wegner zijn dergelijke beelden erg zeldzaam. Het beeld wijkt bovendien af van de beelden uit dezelfde periode omdat het een zeer dunne taille heeft.

Het team vroeg zich derhalve af of dit een beeld van de enigste vrouwelijke farao Hatsjepsoet is. Van haar is er nog nooit een houten beeld gevonden, volgens Pouls Wegner. “Ook al werd ze vaak [in beelden van haar] als een man afgebeeld, was er toch vaak een knipoog naar haar vrouwelijke lichaam in de vorm van een dunnere taille,” aldus de archeologe.

Twee tombes

Verder vond het team twee tombes. Eén ervan werd in hetzelfde gebouw gevonden als de mummies en het beeld. In de tombe vonden de archeologen meerdere oesjabti beeldjes, ook wel shabti genaamd. In het Oude Egypte werden deze beeldjes in de tombe van een persoon begraven om voor hen te werken in het hiernamaals.

De archeologen concludeerden dat er een priester in de tombe had gelegen, tezamen met 58 grafbeeldjes. Ze vonden nog eens zes beeldjes die waarschijnlijk als opzichters dienden voor de andere oesjabti. De beeldjes zijn ca. 2.600 jaar oud. De archeologen vonden vingerafdrukken van kinderen op de beeldjes, wat tevens zou aanduiden dat ze door kinderen werden gemaakt.

De tweede tombe die werd gevonden staat naast een kapel gebouwd door Thutmose III, een farao die ca. 3.400 jaar geleden over Egypte heerste. Deze tombe is echter nog niet opgegraven. Dit zal tijdens een later onderzoek gebeuren. De archeologen geven echter aan dat opgravingen op de site moeizaam verlopen omdat tombejagers de enorme site hebben verstoord. Daarom ligt veel materiaal door elkaar heen, waardoor datering en interpretatie vaak lastig is.

Bekijk hier de foto's van enkele vondsten.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's