Geen foto

Stenen beer in dam Philippine blootgelegd

De dam is onderdeel van de Staats-Spaanse linies.Bij de dijk tussen de Sint-Pieterspolder en Vergaertpolder bij Philippine, een stad in Zeeuws-Vlaanderen in de provincie Zeeland, is een stenen beer opgegraven. Deze beer, een gemetselde dam in een vestinggracht, is waarschijnlijk in 1756 gebouwd en ligt tijdelijk bloot voor mensen om te bezoeken.

De beer is indertijd waarschijnlijk gebouwd ter versterking van de vesting Philippine. De dam wordt blootgelegd in het kader van het zichtbaarder maken van de Staats-Spaanse linies. Dit is een stelsel van verbindingslinies die onder andere tijdens de Tachtigjarige Oorlog is ontstaan. De linies bestonden uit dijken, forten en schansen en dienden om versterkte steden met elkaar te verbinden.

Er zijn tegenwoordig veel overblijfselen te vinden van de Staats-Spaanse linies. Ze gelden als cultuurhistorische bezienswaardigheden. Mensen die de opgegraven dam in Philippine nog willen bezoeken, moeten snel wezen. Eén dezer dagen wordt een groot gedeelte van het werk weer ondergegraven. Het overige deel blijft wel zichtbaar.

Zodra het archeologisch onderzoek is afgerond, wordt er begonnen aan de restauratie. Dat begint waarschijnlijk in de loop van volgend jaar.

Bron: PZC

Meer lezen
Landen