Geen foto

Sporters gebruikten in de Oudheid al doping

Magnesia aan de Meander. Beeld door Vadimph.Uit archeologisch onderzoek blijkt dat sporters al doping gebruikten ten tijde van de Oudheid. In het westen van Anatolië was doping niet alleen een veelvoorkomende gewoonte in de atletische sport, het gebruik ervan werd ook algemeen aanvaard. Dit blijkt uit onderzoek van de uitgravingen van een stadion van de oude stad Magnesia.

In de Egeïsche provincie Aydin hebben archeologen bewijs gevonden dat dopinggebruik onder sporters in de Oudheid werd toegejuicht. In de oude stad Magnesia werden door de lokale bevolking speciale drankjes gemaakt van de Alruin (Mandrake) plant die voor stemmingswisselingen kon zorgen. De betrokkenheid van de lokale bevolking bij de drug gaf hun zelfs een ereplaats in het stadion.

Het aanmoedigen van doping

De Turkse professor Orhan Bingöl merkte tijdens de opgravingen op dat er een apart vak in het stadion was waar ongeveer zestig personen konden zitten. In dit vak zaten niet alleen vooraanstaande politici, maar ook bakkers, tuinders en vogelverkopers. Deze personen werden ‘Mandragoreitoi’ genoemd, wat aangeeft dat men de doping produceerde. De aanwezigheid van de dopingproducenten in dit vak van het stadion geeft volgens Bingöl aan dat doping geen misdaad was, maar dat de producenten ervan een speciale plaats in de samenleving hadden en werden aangemoedigd in hun werk.

Interessante reliëfs

Naast het bewijs voor het dopinggebruik hebben de archeologen ook andere interessante ontdekkingen gedaan bij de opgravingen. Op diverse opgegraven reliëfs zijn atleten en sporters uit de oudheid afgebeeld in verschillende categorieën: turnen, paardrijden en muziek. De winnaars droegen symbolisch een kroon gemaakt van palmbladeren en sommige atleten ontvingen kleding als prijs. Bingöl concludeert hieruit dat kleding op dat moment belangrijker was dan geld.

Vervolg opgravingen

De professor heeft aangegeven dat op dit moment nog maar vier delen van het stadion zijn uitgegraven. Het stadion is vrij groot met een geschatte capaciteit van 40.000 bezoekers. Hij verwacht nog vele andere reliëfs te kunnen uitgraven in de toekomst, waardoor men een beter beeld zal kunnen vormen bij de wedstrijden in Magnesia. In totaal verwacht Bingöl nog 125 reliëfs op te graven.

Bron: Hurriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken