Geen foto

Spectaculaire ontdekking: Neanderthalers konden praten

Volwassen Neanderthaler in het Smithsonian Museum foto door Tim EvansonEén van de aspecten die ons als moderne mensen uniek maakt vergeleken met diersoorten of zelfs onze verre voorouders, is dat wij kunnen praten. Baanbrekend onderzoek heeft echter uitgewezen dat onze verre achterneven, de Neanderthalers, juist wel konden spreken en dat hun taalgebruik zelfs op dat van ons leek.

Debat spraakontwikkeling

Het moment waarop de mens begon met spreken en de ontwikkeling van deze vaardigheid, evenals de ontwikkeling van taal zelf, zijn al decennia lang voer voor discussie. Binnen de wetenschappelijke wereld was het al sinds lange tijd aangenomen dat onze niet-directe voorvaderen, zoals de Neanderthalers, simpelweg de vaardigheid om te praten niet hadden. Nieuw onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van New England (UNE) komt met een heel andere conclusie. 

Tongbeen uit Israël

Professor Stephen Wroe, een zoöloog en paleontoloog verbonden aan de UNE heeft met een team onderzoek uitgevoerd op een tongbeen uit Israël. Dit tongbeen van een Neanderthaler werd in 1989 gevonden en is 60.000 jaar oud.

Volgens Wroe is de vondst opmerkelijk, aangezien de vorm van het beentje niet te vergelijken is met die van dieren die het meeste op de mens lijken: de chimpansee en de bonobo. Het botje is echter niet te onderscheiden van ons eigen tongbeen. Hierdoor ontstond de theorie dat de Neanderthalers konden spreken. Dat Neanderthalers dit botje hadden, zegt echter niet per definitie dat ze ook de kunde hadden deze te kunnen gebruiken.

Nieuwe technologie komt met baanbrekende conclusie

Toen het beentje in 1989 werd gevonden bestond de technologie nog niet om te onderzoeken of de Neanderthalers daadwerkelijk het tongbeen wisten te gebruiken. Wroe heeft, samen met een team van internationale wetenschappers, 3D-technologieën en computermodellen gebruikt om dit opnieuw te onderzoeken.

Met behulp van micro röntgenbeelden wist het team modellen van het tongbeen te creëren van Neanderthalers, compleet met de structuur aan de binnenkant. Deze werden vervolgens vergeleken met het tongbeen van de moderne mens. Hieruit bleek dat qua mechanische bewegingen het tongbeen van de Neanderthaler hetzelfde eruit zag als dat van de moderne mens.

De conclusie luidt daarom dat de Neanderthalers hun tongbeen op dezelfde manier gebruikten zoals wij dat tegenwoordig doen. Uit dit onderzoek blijkt dat de oorsprong van spraak dan ook veel verder teruggaat dan voorheen werd gedacht.

Bron:  sciencedaily.com

Meer lezen