Geen foto

Speciale editie Mein Kampf aanwinst voor Bevrijdingsmuseum

Sigarendoos Göring en Mein KampfHet Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek heeft recentelijk een opmerkelijke collectie documenten en objecten ontvangen van het inmiddels opgeheven Commissariat General Recuperation (CGR). Zo ontvingen ze onder andere sigaren van het nazi-kopstuk Hermann Göring en een exemplaar van Hitlers Mein Kampf.

Commissariat General Recuperation

Het CGR was verantwoordelijk voor het terughalen van door Duitsers in de oorlog gestolen goederen uit Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De directeur van de CGR, Louis Otto, kwam hierdoor in het bezit van een aantal waardevolle attributen. De editie van Mein Kampf is afkomstig uit ‘das Braune Haus’, ofwel het hoofdkwartier van de NSDAP in München.

Vondst gestolen goederen

Het in april 1945 opgerichte Duitse CGR moest ervoor zorgen dat kunstschatten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gestolen waren, teruggebracht werden naar Nederland. De coördinatie van deze grootse onderneming lag in handen van ingenieur Otto, die leiding gaf aan de CGR tot de opheffing van de organisatie in 1949. Het CGR probeerde onder andere gestolen privébezittingen terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. Ook klopten grote bedrijven zoals Philips, Shell en Unilever bij het CGR aan om hun fabrieken en goederen terug te krijgen.

Louis Otto’s souvenirs

Bij het zoeken en archiveren van de gestolen goederen werd er door sommige officieren het één en ander alsnog achterover gedrukt. De werkwijze en zoektocht van het CGR was dermate ondoorzichtig dat het voor de leiding niet goed te controleren was wat hun werknemers allemaal deden. Otto keurde deze praktijken af, maar eigende zichzelf ook tenminste één stuk toe: het kistje vol speciaal gemaakte sigaren van Herman Göring. In juni 1946 kreeg Otto nog een attribuut in zijn bezit als presentje van de kunstexperts van de afdeling Kunstschatten van het CGR: een editie van Mein Kampf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum

In maart 2014 ontving het Nationaal Bevrijdingsmuseum van Otto’s zoon de sigaren, het exemplaar van Mein Kampf en de dossiers van zijn vader. De sigaren en het boek zijn voor het Bevrijdingsmuseum een aanwinst omdat het topstukken zijn uit de geschiedenis van het Nationaal Socialisme. De geschonken dossiers bieden bovendien een schat aan informatie over een onderbelicht aspect van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.


Bronnen

www.perssupport.nl

Meer lezen