Geen foto

Spannende scheepsopgraving van start in Dronten

Zilveren horloge en fraaie horlogeketting.Op de akker van een boer in Dronten ligt het wrak van een vrachtschip. Het werd gevonden in 1959 en is gedateerd in de 18e eeuw.  Het schip wordt in de maand augustus opgegraven door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Het startsein voor de opgraving wordt maandag 5 augustus gegeven door de wethouder kunst en cultuur van de gemeente Dronten, de heer Ton van Amerongen.

Het gaat om een vrachtschip van een onbekend type, met een lading leisteen aan boord. In 1985 is het schip verkend. Daarbij is vastgesteld dat het wrak ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed is. De diepte waarop het in de grond ligt varieert van 40 tot 120 cm. Het is de bedoeling dat het schip tijdens de IFMAF campagne in zijn geheel wordt opgegraven.

Topstuk

Tijdens de verkenning werden in het achterschip veel scherven aardewerk, een complete kruik en ongeveer 450 munten gevonden. Ook werden tien vuur- en bakenloodjes aangetroffen. In het voorschip werd naast een tegeltje een zilveren horloge met een unieke, zeer fraaie horlogeketting opgegraven. De vondsten werden gedaan in een gegraven proefsleuf. De verwachtingen voor een volledige opgraving zijn daarom hooggespannen.

Volg de opgraving

Het publiek kan de scheepsopgraving volgen via Twitter (#Scheepswrakken) en
de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen houden op de weblog van de IFMAF hun wederwaardigheden bij. Tevens zal op 17 augustus een speciale open dag worden georganiseerd, waar informatie wordt gegeven en waarbij publiek het dan geheel blootliggende scheepswrak kan zien.

International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland

De opgraving wordt uitgevoerd door archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een  team  van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk en scheepsarcheoloog drs. Laura Koehler. De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen met een scheepsopgraving.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Meer lezen
Tijdvakken
Landen