De gevonden sieraden uit 1.500 v.Chr.

De gevonden sieraden uit 1.500 v.Chr.

Kanton Thurgau.

Sieraden uit de bronstijd gevonden met een metaaldetector

In het noordoosten van Zwitserland heeft metaaldetectorist Franz Zahn een schat aan sieraden uit de bronstijd ontdekt. De man was in opdracht van een boer oud ijzer aan het opruimen op een omgeploegde wortelakker, toen hij per toeval op deze bijzondere vondst stuitte.

Tekst: Giuseppe Boccucci

Opgegraven met een pincet

De opvallendste vondsten zijn veertien bronzen schijven, bronzen ringen en barnstenen kraaltjes. Zahn heeft de voorwerpen zelf zorgvuldig opgegraven met behulp van een pincet. Bij ploegwerkzaamheden op de akker zijn daarnaast ook een bronzen speerpunt, een steenkristal, een haaientand en een doorboorde berentand ontdekt. Na de vondst heeft Zahn de hulp ingeschakeld van de archeologen van het Kanton Thurgau, waar hij de sieraden heeft gevonden. Zij hebben bevestigd dat de gevonden voorwerpen ongeveer 3.500 jaar oud zijn.

De blootlegging van de vondst op de wortelakker.

De blootlegging van de vondst op de wortelakker.

Kanton Thurgau.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Rijke dame

De gevonden bronzen schijven waren voorzien van een klein gaatje, waardoor de schijven aan een draad geregen konden worden en als ketting werden gedragen. Eerder ontdekte graven wijzen uit dat vrouwen rond 1.500 v.Chr. kettingen droegen met dezelfde soort opvallende bronzen schijven.
 

De opgraving van de bronzen schijven.

De opgraving van de bronzen schijven.

Kanton Thurgau.

Opvallend is de grote hoeveelheid sieraden die is gevonden. Er zijn namelijk elf bronzen en gouden ringen aangetroffen, samen met ruim honderd barnstenen pareltjes die ook onderdeel waren van een halsketting. Deze grote hoeveelheid sieraden kan een aanwijzing zijn dat de eigenaresse een rijke vrouw moet zijn geweest.

Sieraden werden in de bronstijd overigens niet alleen om cosmetische redenen gebruikt. Destijds geloofde men dat bepaalde sieraden een helende of beschermende werking zouden hebben. Dit is een mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van de haaien- en berentand, waarbij het al opmerkelijk is dat er een haaientand in Zwitserland is aangetroffen. Van deze tanden werd gedacht dat ze de kracht bij zich droegen van de roofdieren waar ze aan toebehoorden. Aangezien de eigenaresse haar sieraden apart heeft begraven, kan ervanuit worden gegaan dat de sieraden als speciaal werden gezien.

Paaldorp aan het Bodenmeer

Het is overigens niet de eerste keer dat er een archeologische vondst uit de bronstijd is gedaan in Güttingen. Eerder archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er rond 1.000 v.Chr. al een paaldorp stond op de plek van het hedendaagse Güttingen. Paaldorpen zijn dorpen die bestaan uit huizen die zijn gebouwd op palen, vaak in het water. Deze paalwoningen zijn kenmerkend voor de regio rondom het Bodenmeer, waar Güttingen eveneens aan ligt.

Voorbeeld van een paalwoning in het Duitse Unteruhldingen-Mühlhofen, eveneens gelegen aan het Bodenmeer.

Voorbeeld van een paalwoning in het Duitse Unteruhldingen-Mühlhofen, eveneens gelegen aan het Bodenmeer.

Christian Gebhardt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

De nieuwe vondsten worden momenteel nader onderzocht en waar nodig gerestaureerd. De objecten zullen waarschijnlijk in 2024 worden tentoongesteld in het archeologische museum van Frauenfeld, niet ver van de stad Zürich en het Bodenmeer.

Meer lezen