Geen foto

‘Schatgravers’ Nijmegen gaan vrijuit

Jan Thijssen is woedend over de beslissing van de gemeente."Wat is dat nou? Dat is natuurlijk slappe hap”. Woedend is Jan Thijssen, oud-stadsarcheoloog van Nijmegen, over de beslissing van de gemeente om de ‘schatgravers’ van het Goffertpark niet te vervolgen. De vier mannen, die daar in augustus ’s nachts granaathulzen opgroeven, gaan nu vrijuit.

In de nacht van 14 op 15 augustus werden vier mannen betrapt tijdens het opgraven van koperen granaathulzen in het Goffertpark te Nijmegen. Ze reden met een auto het park op en begonnen er midden in de nacht, zonder verlichting, te graven. Op anderhalve meter diepte vonden de mannen een aantal granaathulzen, die ze achterin hun auto laadden. Ooggetuigen belden de politie, maar de vier werden niet gearresteerd. De agenten noteerden alleen de persoonsgegevens van de gravers, voor het geval de gemeente Nijmegen nog aangifte wilde doen.

Het Goffertpark te Nijmegen was gedurende de Tweede Wereldoorlog van groot militair belang voor de Wehrmacht. Midden op het grasveld was luchtafweergeschut geplaatst en de rest werd gebruikt als oefenweide voor Duitse soldaten. In het najaar van 1944 werd het park verder voorzien van enkele stukken artillerie, die ingezet konden worden bij de verdediging van de Waalbrug tijdens Operatie Market Garden. Nadat de Geallieerden de stad veroverd hadden zouden zij ook kanonnen op de weide hebben geplaatst. Het is daarom voor de gemeente Nijmegen onduidelijk hoe veel munitieresten zich nog in de grond onder het Goffertpark bevinden.

Volgens de Explosieve Opruimings Dienst is het zeer gevaarlijk om munitieresten op te graven. "Zolang het ongemoeid in de grond ligt, is het niet gevaarlijk. Maar opgraven is heel onverstandig". Toch heeft de gemeente Nijmegen besloten om de mannen niet te vervolgen. "Die mannen hebben gewoon een hobby. Ze hadden de impact niet verwacht en hebben berouw”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Maar oud-stadsarcheoloog Jan Thijssen is het oneens met die beslissing. Volgens hem was er niet alleen sprake van vernieling, maar overtraden de mannen ook de monumentenwet en het gemeentelijke verbod op metaaldetectoren. Volgens Thijssen moet Nijmegen zich, als oudste stad van Nederland, veel meer inzetten om archeologen te beschermen tegen dit soort “dectertorlieden”.

Bron: De Gelderlander

Meer lezen
Tijdvakken
Landen