Geen foto

Russische magnaat wil Tempel van Zeus opkopen

Russische magnaat wil Tempel van Zeus en andere Siciliaanse tempels opkopen

De Russische metalenmagnaat Mikhail Prokhorov zou de tempels in de Valle dei Templi (Vallei der Tempels) op Sicilië willen opkopen, aldus de Italiaanse kranten. De Russische rijkaard, een presidentiële tegenstander van Poetin in 2012, zou hier maar liefst veertien biljoen euro voor willen ophoesten.

Tot dusver is echter nog geen formeel bod gedaan. De burgemeester van Agrigento, de gemeente waartoe de Vallei behoord, heeft gesteld dat de ruïnes niet te koop zijn: “Voor nog geen veertig biljoen euro zijn de tempels te koop. Indien hij echter een bijdrage wil leveren aan de onderhoud dan is het een ander verhaal.”

Het gekozen getal ’veertig biljoen’ is symbolisch: economen hebben namelijk berekend dat Italië een dergelijk bedrag nodig heeft om geheel uit de financiële problemen te komen. Het belangrijkste argument van burgemeester Zambuto was dat het ondenkbaar zou zijn dat een buitenstaander de tempels mee zou kunnen ‘roven’ naar het buitenland.

De naam ‘Vallei der Tempels’ is misleidend omdat de ‘vallei’ in werkelijkheid op een bergrug is gevestigd. De stad Agrogento is in 581 v.Chr. gesticht door de Griekse Akgragas, maar de Carthagers vernietigden de stad in 406 v.Chr. Enkele ruïnes van de tempels zijn tot op de dag van vandaag nog overeind gebleven, waaronder de Tempel van Zeus, en behoren mondiaal tot de meest indrukwekkende exemplaren.

De 46-jarige magnaat Prokhorov is de op 31 mensen na rijkste persoon ter wereld en staat bekend om zijn filantropische activiteiten. Ook heeft Prokhorov bevestigd dat hij het tegen Poetin wil opnemen in de presidentiële verkiezingen van 2012. 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's