Geen foto

Röntgenstraling ingezet bij bestudering Romeinse munten

Röntgenscan van een Romeinse goudschat (bron Universiteit van Southampton) In Groot-Brittannië hebben wetenschappers van de universiteit van Southampton een doorbraak bereikt op het gebied van archeologisch onderzoek. Met de nieuwste röntgentechnologie zijn zij erin geslaagd om 3D beelden te maken van drie Romeinse goudschatten. Hierdoor kunnen de munten veel sneller bestudeerd worden en zijn de onderzoekers in staat om hun bevindingen met de hele wereld te delen.

De scanapparatuur van de universiteit van Southampton was oorspronkelijk bedoeld voor de analyse van verscheidene bouwkundige elementen, waaronder de inspectie van onderdelen van een straalmotor. Een groep Britse wetenschappers is er nu echter ook in geslaagd om de technologie in te zetten op het gebied van de archeologie.

Met behulp van röntgenstraling is het apparaat namelijk in staat duizenden scans te maken van een archeologisch voorwerp. Deze beelden worden daarna omgezet naar een 3D model, waardoor het voor archeologen veel makkelijker wordt om de vondst te onderzoeken. Zo heeft het team inmiddels al drie grote goudschatten uit de Romeinse tijd bestudeerd, zonder eerst veel tijd te besteden aan de preparatie van de vondsten.

“Het bergen en schoonmaken van één enkele munt kan uren of soms wel dagen duren, maar met deze technologie is het niet langer noodzakelijk om de vondst eerst te conserveren”, aldus Greame Earl, een archeoloog verbonden aan de universiteit. “De scanmethode heeft al een aantal fascinerende resultaten opgeleverd, en de mogelijkheid dat we in de toekomst grote potten met goud kunnen bestuderen zonder de munten er eerst uit te halen, is zeer opwindend.”

Bron: Sci-News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's