Geen foto

Romeinse synagoge met mozaïeken aangetroffen in Israël

Afbeelding van Simson die de tempel van Dagon verwoest, zijn laatste heldendaad.Israëlische archeologen hebben de resten van een monumentale synagoge opgegraven op een archeologische site in Huqoq in de provincie Galilea. Het gebouw bevat mooie mozaïeken en stamt uit het einde van de Romeinse tijd.

Huqoq is een oud Joods dorp dat ongeveer drie kilometer ten westen van de Israëlische plaatsen Capernaum en Migdal ligt. Tijdens het tweede opgravingseizoen vond het team van archeologen delen van een prachtige mozaïeken vloer die de binnenkant van een synagoge sierde.

Het mozaïek, dat is gemaakt met kleine gekleurde vierkanten stenen van de beste kwaliteit, beeldt onder andere de scène af van Simson die fakkels plaatst tussen de staarten van vossen. Dit portret staat ook beschreven in de Richteren (de Hebreeuwse Bijbel). In een ander deel worden twee menselijke (waarschijnlijk vrouwelijke) gezichten afgebeeld, met in het midden een medaillon met een Hebreeuwse inscriptie die refereert naar degenen die goede daden verrichtten. Dit is vermoedelijk een verwijzing naar de Richters. De titel Richter is afgeleid van het woord ‘rechter.’ De mensen die deze naam droegen, spraken recht maar gaven ook praktische leiding.

“Deze vondst is belangrijk omdat er slechts een aantal synagogen uit de Romeinse tijd gevonden is, die gedecoreerd zijn met Bijbelse scènes in mozaïek. Er zijn maar twee andere synagogen bekend die Simson afbeelden,” aldus Jodi Magness, professor aan de Universiteit van Noord Carolina. “De mozaïeken zijn tevens belangrijk vanwege de hoge artistieke waarde zijn en door de kleine afmeting van de stenen. Dit, tezamen met de monumentale grootte van de stenen die gebruikt zijn om de muren van de synagoge te bouwen, suggereert dat dit gebied zeer welvarend was,” aldus Magness. “Het bouwen van het complex moet heel kostbaar geweest zijn.”

Bron: Sci-News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen