Geen foto

Romeinse stad gevonden onder Bulgaarse metro

De kerk van St. George, opgegraven in Sofia.Tijdens werkzaamheden aan de uitbreiding van de metrotunnels in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, is een groot gedeelte van een Romeinse stad gevonden.  Onder de goed bewaarde vondst waren straten van keistenen, een openbaar badhuis, ruïnes van het huis van een prominent figuur en een muur van een oud Christelijke basiliek.

De overblijfselen stammen stuk voor stuk uit de 4e eeuw n. Chr. Ruïnes als dit zijn niet zeldzaam in de Bulgaarse hoofdstad. Over de jaren zijn er verschillende vondsten van Romeinse gebouwen gedaan, waaronder een Romeinse kerk en de gezonken overblijfselen van het paleis van een keizer. Sommige van deze ruïnes zijn al tijden een toeristische attractie.

De recente opgravingen zijn daardoor een verlenging van de eerdere vondsten. Beetje bij beetje wordt hierdoor het Romeinse dorp Ulpia Serdica onthuld. Dit dorp was een belangrijke kruispunt tussen Europa en Azië voor duizenden jaren, en het ligt precies onder de binnenstad van Sofia.

De plannen voor de werkzaamheden van de metrotunnels moesten vier keer aangepast worden door dergelijke vondsten. Zodra de werkzaamheden gereed zijn, zullen de ruïnes onderdeel worden van een groot ondergronds museum dat in 2012 geopend wordt.

Bron: France 24 News

Meer lezen