Geen foto

Romeinse sieraden in Japanse graftombe aangetroffen

Romeinse ketting met kralen van glas en edelsteen. Foto - Mararie In een Japanse tombe zijn de resten van glazen sieraden aangetroffen, wat waarschijnlijk is vervaardigd door Romeinse ambachtslieden. Deze vondst kan een impuls zijn voor onderzoek naar de invloeden van het Romeinse Rijk in Azië.

De glazen sieraden werden aangetroffen in de grafheuvel ‘Utsukushi’ in Nagaoka, nabij Kyoto, die stamt uit de 5e eeuw na Christus. Uit onderzoek van het Nara Nationaal Onderzoeksinstituut voor Cultureel Erfgoed is gebleken dat de drie glazen kralen waarschijnlijk zijn gemaakt tussen de 1e en de 5e eeuw.

Het onderzoek wees uit dat de lichtgele kralen met natron, een chemisch middel dat door Romeinse vakmannen werd gebruikt voor het smelten van glas, waren bewerkt. De kralen, die een gat in het midden hebben, zijn opgebouwd uit vele dunne laagjes. Ze hebben een diameter van vijf millimeter en vertonen resten van een vergulde laag.

“Het zijn één van de oudste glazen producten die opgebouwd zijn uit meerdere lagen die zijn aangetroffen in Japan. Het zijn hele zeldzame accessoires die vermoedelijk gemaakt zijn in het Romeinse Rijk en naar Japan zijn verzonden,” aldus Tomomi Tamura, een onderzoeker aan het instituut. “De vondst in Japan, ongeveer 10.000 kilometer van Italië vandaan, kan informatie verschaffen over hoe ver naar het oosten de invloed van het Romeinse Rijk reikte,” aldus Tamura. “Ook zal worden uitgezocht hoe de kralen in Japan zijn terecht gekomen.”

Bron: Ninemsn

Meer lezen