Geen foto

Romeinse inpoldering in Raversyde

Dijk in Raversijde. Door Hans Vandenbogaerde via Flickr.Uit een archeologische studie van Marnix Pieters blijkt dat een Romeinse dijk uit de tweede eeuw het kustgebied van het Vlaamse Raversyde al beschermde tegen overstromingen. Dit heeft tot nieuwe inzichten geleid, want tot voor kort werd de bedijking van de kustvlakte in het begin van de middeleeuwen gesitueerd.

Pieters is hoofdadviseur bij het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed. Zijn team van onderzoekers vond in 2005 al een dijk van 12 meter breed en 1,1 meter hoog. Aan de constructie van de dijk viel af te leiden dat de bouwers destijds goed wisten welke materialen bestand waren tegen het water en wanneer ze overstromingen konden verwachten. De kennis over bedijking en inpoldering gaat dus verder terug dan de middeleeuwen, zoals tot op heden werd aangenomen.

De archeologische studies in Raversyde vonden plaats tussen 1992 en 2005. De resultaten zijn nu gebundeld in de Relicta monografie 8 Het archeologisch onderzoek in Raversyde (Oostenende) in de periode 1992-2005. De publicatie kwam tot stand met steun van de provincie West-Vlaanderen. U kunt de publicatie bestellen via het bestelloket van de Vlaamse overheid, of als pdf downloaden via de OAR van Onroerend Erfgoed.

Bronnen: De Standaard - Onroerend Erfgoed

Meer lezen