Geen foto

Romeinse helm gereconstrueerd in Groot-Brittannië

De zeldzame Hallaton Helm is aan elkaar geknutseld.Een zeldzame Romeinse helm van bijna tweeduizend jaar oud is afgelopen dinsdag onthuld in Groot-Brittannië. Tien jaar lang heeft een team van conservatoren de talloze stukjes van de kapotte helm aan elkaar geknutseld.

De zogenaamde Hallaton Helm werd tien jaar geleden gevonden tijdens een opgraving van een altaar uit de IJzertijd nabij Hallaton in Leicestershire. De archeologen grapten dat ze een roestige emmer hadden opgegraven. In feite vonden zij echter een schat aan informatie over de Romeinen in Groot-Brittannië. Het bleken de brokstukken van een Romeinse helm te zijn, die in tien jaar tijd in het British Museum in elkaar is gezet.

“Het lijkt er na de reconstructie op dat de helm niet beschadigd is”, aldus Peter Liddle, archeoloog in Leicestershire. “Waarschijnlijk behoorde de helm toe aan een Brit die in het Romeinse leger vocht en heelhuids thuis kwam. Een andere mogelijkheid is dat de helm een diplomatieke gift was van de Romeinen aan een lokale heerser, om een overeenkomst te bevestigen.” Beide mogelijkheden lijken echter tegenstrijdig met het beeld van Romeinen en Britten die elkaar in de haren vlogen na de Romeinse invasie van Brittannië in 43 na Christus.

De helm is gemaakt van ijzer, gedecoreerd met zilver en goud. Het is de enige in Groot-Brittannië gevonden Romeinse helm die bewerkt is met zilver. De helm bevat ook een krans, het symbool van militaire overwinning. Op de helm is de buste van een vrouw afgebeeld met leeuwen en andere dieren aan haar zijde. Daarnaast staat een Romeinse keizer te paard met de godin Victoria aan zijn zijde. Hiernaast is een in elkaar gedoken man te zien.

De helm zal vanaf 28 januari permanent te zien zijn in het Harborough Museum in Market Harborough in Leicester.

Bron: Yahoo! News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's