Geen foto

Romeins mozaïek ontdekt tijdens rioolwerk

In York is tijdens rioleringswerkzaamheden een mozaïek gevonden. Ingenieurs die in het Britse York bezig waren met de riolering zijn op een onverwachte vondst gestuit: een Romeinse mozaïekvloer. De werkzaamheden werden per direct stilgelegd. Een team archeologen bevestigde de vondst en dateerde de vloer tot de 3e of 4e-eeuw na Christus.

De vloer is twee weken na de vondst uit de grond gehaald. De ingenieurs ontdekten de mozaïek tijdens het werk aan een 120 meter lang onderdeel van een beschadigd riool in York. “Het is een erg interessante site,” aldus archeoloog Richard Fraser. “Het helpt ons om de Romeinse activiteit in dit gebied te begrijpen.”

In hetzelfde gebied is in de 19e eeuw ook een mozaïek opgegraven, waarop een stier met een vissenstaart stond afgebeeld. “Dit nieuwe onderdeel is misschien een stuk van dezelfde vloer. De opgraving [die nu wordt uitgevoerd] zal meer informatie over de vondsten aan het licht brengen.”

“Een vondst als deze is niet verbazend als je kijkt naar de rijke geschiedenis van deze stad,” aldus stadsarcheoloog John Oxley. “Ik ben blij dat de ingenieurs wisten wanneer ze moesten stoppen met werken en dat iedereen samen heeft gewerkt om de vloer veilig te verwijderen.”

Bron: York Press

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's