Geen foto

Rijksmuseum van Oudheden wil samenwerking amateurarcheologen en musea

Het Rijksmuseum van Oudheden. Beeld door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden verwacht dat samenwerking tussen musea en amateurarcheologen in de toekomst van belang kan zijn. Dat is althans de mening van de directeur van het museum, Wim Weijland.

Amateurarcheoloog Eduard Zuurdeeg

Hij deed die uitspraken na de opening van de tentoonstelling ‘100.000 uur archeologie’ in het Historisch Museum Ede. Het werk van amateurarcheoloog Eduard Zuurdeeg, afkomstig uit Ede, wordt daarin tentoongesteld. Volgens Weijland is de collectie van Zuurdeeg een voorbeeld voor andere amateurarcheologen in Nederland, omdat de archeologische vondsten uitgebreid zijn gedocumenteerd.

Aankoop collectie door Rijksmuseum voor Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de verzameling van Zuurdeeg voor 60 procent gekocht en de gemeente Ede de overige 40 procent. Toch is het museum overeengekomen dat de collectie altijd in Ede zal blijven. Het Rijksmuseum uit Leiden draagt slechts zorg voor een goede conservering van de objecten. Directeur Weijland denkt dat het museum in de toekomst vaker op deze manier betrokken kan zijn bij de amateurarcheologie in Nederland. Hoewel archeologisch onderzoek door ‘amateurs’ tegenwoordig per wet niet meer is toegestaan, hoopt het Rijksmuseum zijn binding met archeologen en werkgroepen te behouden door te helpen met het organiseren van tentoonstellingen van amateurs.

Bron: De Erfgoedstem

Meer lezen
Landen