Rijke en uitbundige grafgiften in Dalfsen

Dalfsen blijkt in de Vroege Middeleeuwen het terrein te zijn geweest van de elite. De graven werden een jaar geleden (eind april 2015) gevonden toen archeologen bezig waren met een opgraving van het grafveld van de Hunebedbouwers. De droge dekzandruggen van Dalfsen waren niet alleen aantrekkelijk voor de Hunebedbouwers.

Grafgiften

De vondsten uit het Vroeg Middeleeuwse grafveld zijn inmiddels geconserveerd en gerestaureerd en vertellen het bijzondere verhaal van de elite van Dalfsen. Twee graven springen eruit vanwege de rijke en uitbundige grafgiften. Het gaat om het graf van een man en van een vrouw. Ze liggen oost-west en dateren uit ongeveer 550 na Chr.

Vrouwengraf met daarin almandijn

Het graf van de vrouw bevatte onder andere twee deels vergulde bloemfibula ingelegd met almandijn. Dit type fibulae wordt met enige regelmaat aangetroffen in Frankische grafvelden. Verder vonden archeologen twee halssnoeren met meer dan 400 barnstenen kralen en een Angelsaksische aardewerken pot.

Wapenuitrusting

De man lag met zijn volledige wapenuitrusting, een beker van glas en een van aardewerk in het graf. Er werd ook een Romeins speelsteentje gevonden. Vanwege de grafgiften vermoeden de archeologen dat de man een vooraanstaande positie had.

Presentatie vondsten

De bijzondere vondsten zijn 7 april in het gemeentehuis van Dalfsen gepresenteerd. Het Drents Museum in Assen wil naar aanleiding van de vondsten in Dalfsen in 2018 een grote internationale tentoonstelling over de Trechterbekercultuur presenteren.

www.nrc.nl/
Afbeelding Ra’ike [CC BYSA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Landen