Restanten van de gewone Enkhuizer in de Gouden Eeuw

In opdracht van Welwonen wordt er aan de Lange Tuinstraat in Enkhuizen archeologisch onderzoek uitgevoerd. Medewerkers van Archeologie West Friesland vonden veel bewoningssporen uit 1590-1730 zoals een complete plavuizen vloer en resten van een bedstede.

Gouden Eeuw

Aan de Lange Tuinstraat woonden niet de rijkste Enkhuizers. Toch had de gewone Enkhuizer in de Gouden Eeuw blijkbaar fraaie spullen. Archeologen troffen er onder andere  drie zilveren munten, mesheften van messing en zilver, een messing 17e-eeuwse biertapkraan, veel aardewerk waaronder een groengekleurd Frans en Duitse baardmankruiken, een Delfts lakenlood en licht kaliber gietijzeren kanonskogels.  De houten funderingen van de huizen zijn nog wel in de bodem aanwezig, maar de stenen muren hebben de eeuwen niet overleefd. Vermoedelijk woonden hier de ambachtslui uit de scheepsindustrie. 

Bijzondere vondsten

Er is veel aardewerk aangetroffen waaronder blauw-witte scherven van een kom die te dateren valt rond 1610. Het gaat om het eerste porselein dat door de VOC in Nederland kwam. Ook bijzonder is de vondst van een setje kinderspeelgoed dat bestaat uit miniatuurkopjes, bakjes en een vleesrooster.

www.noordhollandsdagblad.nl/

Meer lezen
Tijdvakken