Geen foto

Replica van boot uit Bronstijd gezonken

De orginele boot uit de Bronstijd ( copyright Dover-kent)Een project van een groep Britse wetenschappers om een boot uit de Bronstijd na te bouwen is letterlijk in het water gevallen. Binnen enkele minuten na vertrek begon het vaartuig water te maken en moest het in allerijl weer op de kant getakeld worden.

Enkele maanden lang was het team van Britse archeologen en ambachtslieden uit Dover bezig met de constructie van de replica, die volledig gebouwd werd met werktuigen uit de Bronstijd. Toch werd het project pas afgelopen zaterdag, enkele uren voor de officiële onthulling, voltooid. Tijd om de zeewaardigheid van de boot te testen was er dan ook niet, en dus werd het geheel meteen te water gelaten in de Dover Marina.

Al snel bleek dat de inspanningen van het team niet konden tippen aan het vakmanschap van hun voorouders van 3.500 jaar geleden. Binnen enkele minuten begon de boot naar één kant te hellen en  water te maken. Er werd daarom snel besloten de replica weer op de kant te takelen, voordat het geheel naar de bodem zou verdwijnen.

Hoewel de teleurstelling binnen het team groot is, zijn ze vastberaden door te zetten. “We zijn ontzettend ver gekomen in de afgelopen drieënhalve maand, en we zijn er bijna,” aldus archeoloog en leider van het project Peter Clark. De boot is vernoemd naar Ole Crumlin-Peterson, een Deense archeoloog die tijdens het project is overleden.

Bron: East Kent Mercury

Meer lezen