Geen foto

Reddingsactie voor Engelands oudste huis

Een reconstructie van een hut van de jager verzamelaarsHet oudste huis van Engeland, behorend tot jagerverzamelaars die 11.000 jaar geleden leefden, staat op het punt om voorgoed verloren te gaan. Door aantastingen van allerlei natuurverschijnselen hebben archeologen nog weinig tijd om de archeologische vondst te redden. Met een grote subsidiëring wordt nu een reddingsactie op touw gezet.

De overblijfselen zijn gevonden bij Star Carr, een gebied nabij Scarborough. In 2008 werden hier archeologische vondsten van 8.500 jaar voor Christus gedaan, waaronder het oudste huis van Groot-Brittannië tot nu toe. Om dit huis te kunnen redden, moeten archeologen snel handelen. Enkele natuurverschijnselen dreigen namelijk de overblijfselen aan te tasten. Om dit reddingsproject te kunnen verwezenlijken, heeft de European Research Council  de archeologen 1,47 miljoen euro gesubsidieerd.

De site, bestaande uit meerdere overblijfselen, toont aan dat mensen meer sedentair waren dan tot dusver werd gedacht: de huizen van 11.000 jaar geleden zijn meestal van tijdelijke natuur, maar alles op de site wijst erop dat het gebied gedurende een lange tijd bewoond werd. De archeologen onderbouwen dit door vondsten als een roeiriem van een boot, pijlpunten, maskers van de schedels van edelherten en hoofdtooien gemaakt van geweien.  "Het is een enorme site waar veel gebouwen zijn gevonden. De gebouwen lagen eerst aan de grens van een meer. Het lijkt erop alsof hier veel mensen voor een relatief lange periode hebben geleefd," aldus Nicky Milner, archeoloog bij de universiteit van York.

De site wordt op het moment echter bedreigd door de natuur. Het gebied waar de site in ligt is namelijk een veengebied waar het water door de jaren heen uit gelopen is. He water hield bepaalde bacteriën tegen die de archeologische vondsten erg kunnen aantasten. Volgens Milner moet er nu snel een analyse van de schade worden gedaan en moet er gekeken worden hoe de archeologische vondsten het beste bewaard kunnen blijven.

Sinds 1940 vinden er al opgravingen plaats op de site, maar het in 2008 gevonden huis is de grootste ontdekking tot dusver. De archeologen doen er alles aan om dit historische huis op het Engelse grondgebied te redden. 

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken