Geen foto

Red het spookhuis van Sas van Gent

Het spookhuis in Sas van Gent in 1913In de Poeldijkstraat in Sas van Gent, op de grens tussen Nederland en België, staat de ruïne van een statig herenhuis dat bekendstaat als het "spookhuis van Sas van Gent". De eigenaar wil het pand slopen, de Heemkundige Kring startte een petitie om dat te voorkomen. Met succes: de sloop is opgeschort.

Het herenhuis is, door de architect Jozef August Jacobs, gebouwd tussen 1905 en 1910 als directeurswoning voor de glasfabriek van Sas van Gent. Het staat al decennia leeg.

"Het spookt in de Poel"
Eind jaren negentig verscheen in De Morgen een artikel getiteld "Het spookt in De Poel". Dat leidde tot een toestroom van spokenjagers uit heel Europa. Wie even zoekt op internet, vindt foto's van lichtbollen of mistflarden (genomen, claimt de fotograaf, bij kraakhelder weer) en leest verhalen over horloges die ineens stil bleven staan, telefoons die spontaan overgingen en nog veel meer "onverklaarbare" verschijnselen. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog," vertelde heemkundige Joop van Hecke donderdag aan De Standaard, "raakte een Duitser, die probeerde te deserteren, geëlektrocuteerd aan de elektrische draad die België van Nederland scheidde en door de tuin van het domein liep. Die Duitser zou hier nog altijd spoken." 

"De buurman moet ook kunnen leven"
De eigenaar van het spookhuis, de Belg Luc Christiaen, directeur van autobekledingsbedrijf ECA, wilde het pand slopen na aanhoudende klachten van de buren, die veel last hebben van de nachtelijke excursies van spokenjagers en sensatiezoekers. "Ja, bezoekers laten het hier spoken," zei buurman Sjaak Snelders in de PZC. "Dronken jongelui, mensen die 's nachts vuurwerkbommen afsteken, (naakt)reportages... ik heb er al eens een man met een slipje op zijn hoofd gezien, die een vrouw in jarretels fotografeerde. Je wilt niet weten wat we hier allemaal meemaken." Eigenaar Christiaens heeft geprobeerd de bezoekers te weren met prikkeldraad en hekken, ook stuurde hij regelmatig politie op ze af. Tevergeefs. "Charmant gebouw of niet," zei hij in De Standaard, "de buurman moet ook kunnen leven. En dat kan hij nu niet zoals het hoort. Bovendien is het gebouw helemaal niet veilig meer. We willen ongevallen vermijden.'"

De spookachtige sfeer bewaren
De Heemkundige Kring ziet het anders. Van Hecke in De Standaard: "Mocht het een gewone ruïne zijn, zou ik zeggen: sloop maar. Maar dit is geschiedenis. De heemkundige kring zou het gebouw voor een symbolisch bedrag willen kopen en de ruïne verstevigen, zonder dat de spookachtige sfeer gebroken wordt. Want zeg nu zelf: het gebouw staat op de perfecte plaats, de ruïne past perfect in het landschap. En al die verhalen horen erbij. Niemand kent Sas-van-Gent, tot je over het spookhuis begint. Dan weet iedereen over welke plaats je het hebt." De petitie die de Heemkundige Kring op het internet plaatste, werd al snel door honderden mensen ondertekend, waarop Christiaens de sloop opschortte en te kennen gaf dat hij met de Heemkundige Kring wil overleggen over de toekomst van het pand.

Bronnen: De Standaard, PZC, www.redhetspookhuis.nl

Meer lezen
Tijdvakken