Geen foto

Prehistorische boog en pijlen blootgelegd in Noorse bergen

Snøhetta, de hoogste berg in Oppland. Beeld door KjetilK via Wikimedia.Een boog en meerdere pijlen zijn gevonden in het gebergte van de provincie Oppland in Noorwegen. De vondsten blijken na datering tussen de 3.800 en 5.400 jaar oud te zijn en zijn aan het licht gekomen door het smelten van de ijslaag in het Noorse hooggebergte. De vondsten bevestigen de toenemende invloed van klimaatveranderingen op de archeologie.

Vondst pijlen en boog

Martin Callanan, archeoloog aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, vond de boog en de pijlen in 2010 en 2011. Samen met zijn collega’s beklimt hij elk jaar de bergen Trollheim en Dovre in Noorwegen, op zoek naar archeologische vondsten. De blootgelegde boog is 3,800 jaar oud en de oudste pijl is 5,400 jaar oud.

De artefacten werden in de prehistorie waarschijnlijk gebruikt voor de jacht op rendieren. De archeologen hebben geen idee uit welke cultuur of bevolkingsgroep de vondsten afkomstig zijn. Wel is duidelijk dat in andere gebieden zoals Yukon dezelfde soort voorwerpen zijn gevonden. Aangezien de mensenculturen indertijd geen onderling contact hadden, is het waarschijnlijk dat verschillende groepen dezelfde methodes hebben ontwikkeld.

Opwarming van de aarde

De vondsten zijn in het ijs goed bewaard gebleven en dus nagenoeg intact. Ze bieden belangrijke informatie en een kijkje in het leven van de jagers uit het Neolithicum. Ondanks de vreugde over de vondst maken archeologen zich steeds meer zorgen over de klimaatveranderingen.

Door de opwarming van de aarde smelt de ijslaag op de Noorse bergen steeds verder. Hierdoor komen artefacten naar de oppervlakte die duizenden jaren vast hebben gezeten in het ijs. Helaas is dit niet altijd positief. Wanneer de artefacten aan de oppervlakte komen, worden ze blootgesteld aan de buitenwereld. Hierdoor vergaan de artefacten en raken ze voor altijd verloren voor de archeologie.

Ook onlangs werden er nog vondsten in de Noorse bergen gedaan, namelijk een paardenskelet uit de IJzertijd, een 1700 jaar oude wollen tuniek en 1000 jaar oude paardenmest. Ook deze vondsten waren jarenlang onder het ijs bedolven en kwamen door het smelten van het ijs naar boven.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen