Geen foto

Overblijfselen bronstijd gevonden bij Brits monument

Onder het monument zijn restanten van de bronstijd gevonden.De restanten van geraamtes en gecremeerde voorwerpen zijn gevonden bij de ‘Pillar of Eliseg’, een Brits monument uit de 9e eeuw na Christus. De archeologen deden deze vondst na een recente opgraving nabij de zuil in de Britse plaats Llangollen.

De Pillar of Eliseg werd in de 9e eeuw opgezet ten ere van Elisedd ap Gwylog, koning van de staat Powys in Wales in de 8e eeuw. Volgens geruchten zou de zuil omgevallen zijn tijdens de Engelse Burgerloorlog (1642-1651), waarna er een graf onder het monument werd gevonden. De zuil werd vervolgens weer opgezet, hoewel de onderste helft verloren was gegaan waardoor de inscriptie op het steen niet meer leesbaar was.

Volgens experts zou de recente vondst het verhaal compliceren, aangezien het graf zou stammen uit de bronstijd en dus niet ter ere van de koning was gemaakt. Waarom het monument bovenop het graf is geplaatst, is niet bekend. Volgens de archeologen is er meer onderzoek nodig naar de resten, zowel als naar het verhaal, wat door sommige als legende wordt bestempeld.

Bron: BBC News

Meer lezen