Geen foto

Oudste touw ter wereld mogelijk ontdekt

Eeuwenoud touw. Wetenschappers hebben mogelijk het oudste stukje touw ter wereld ontdekt. De vondst werd gedaan tussen de resten van een Neanderthalerkamp in Zuid-Frankrijk. Het touwtje is gemaakt van plantenvezels en is 90.000 jaar oud. De vondst geeft inkijk in het kunnen van de Neanderthalers en doet wetenschappers vermoeden dat de mensensoorttot veel meer in staat waren dan wordt gedacht.

Vondst touw

Een team van wetenschappers onder leiding van Bruce Hardy van het Kenyon College in Gambier vond het stukje touw tussen de resten van een Neanderthalerkampement. De opgravinglocatie staat bekend als Abri du Maras en bevindt zich in het zuiden van Frankrijk. De vondst betreft een 0,7 millimeter lang touwtje van90.000 jaar oud en bestaat uit in elkaar gedraaide plantenvezels. Daarmee zou het het oudste touw ter wereld zijn dat door mensachtige gemaakt is. Hiervoor was het oudst bekende stuk touw 30.000 jaar oud.

Lichaamsversiering

Het is onmogelijk dat de Neanderthalers van de Homo Sapiens hebben afgekeken hoe ze een touw moesten maken. De moderne mens kwam namelijk 43.000 jaar geleden pas in Europa. Bruce Hardy en zijn team denken ook te weten waarvoor het touw gebruikt is. Ze vonden eerder al tanden en steentjes met gaatjes erin,en nu vermoeden de wetenschappers dat het touw gebruikt werd om deze aan elkaar te binden om zo als lichaamsversiering te dienen.

Capaciteiten Neanderthalers

Touw is een zeer belangrijke uitvinding geweest, omdat het een grote rol speelde in het maken van gereedschap. Volgens de wetenschappers kan de vondst eventueel ook verklaren hoe het kan dat er op eilanden in de Middellandse Zee werktuigen van Neanderthalers zijn beland. Bruce Hardy vermoedt namelijk dat de oermens ook in staat was om boten te bouwen. De vondst van het touw maakt deze theorie aannemelijker.

Brom: New Scientist

Meer lezen
Tijdvakken
Landen