Oudste symbolisch gebruik van grafbloemen
In grotten vlakbij de Karmelberg in het noorden van Israël zijn afdrukken van planten en bloemen gevonden die erop wijzen dat graven ruim 13.000 jaar geleden al werden versierd met grafbloemen. De ontdekking werd gedaan door de vondst van een dubbelgraf. Het gaat waarschijnlijk om het oudste symbolische gebruik van bloemen bij begrafenisrituelen. De vondst werd gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Haifa.
De graven behoren tot de Natufiërs, een laat-Mesolithische cultuur in het Mediterrane deel van de Levant. Nazaten van deze cultuur bouwden waarschijnlijk de oudste nederzettingen ter wereld. De bloemen in de graven van de Natufiërs konden worden geïdentificeerd door de afdrukken in het kalksteen waarin de graven zijn uitgehouwen. Het blijkt dat onder andere mint en salie als grafversiering werd gebruikt. De vondst van duizenden microscopische plantfossielen suggereren bovendien dat ook complete planten bij de graven werden gelegd.
Volgens de archeologe Leore Grosman werden de bloemen en planten waarschijnlijk bij de graven gelegd om de doden op hun gemak te stellen, en mogelijk uit bezorgdheid over het welzijn van de doden in het hiernamaals.
Bron: National Geographic