Geen foto

Oudste huizen van Jordanië gevonden

De woestijn bij Petra in JordaniëIn de woestijn van Jordanië hebben archeologen de resten van een nederzetting uit de prehistorie gevonden. De mogelijk twintigduizend jaar oude hutten zijn de oudste gebouwen die ooit in Jordanië zijn gevonden. Archeologen verwachten dat de vondst meer informatie op zal leveren over het leven van de prehistorische mens.

De vondsten werden gedaan op de Kharanev IV site in de woestijn van Jordanië. Bij opgravingen troffen de archeologen twee hutten aan van ongeveer twee tot drie meter lang. De gebouwen waren gemaakt van struikgewas en zijn later in vlammen opgegaan, zo bleek uit de verkoolde resten. Uit koolstofdatering blijkt dat de resten tussen de 19.300 en 18.600 jaar oud zijn.

In de hutten vonden de archeologen nog een aantal zeldzame voorwerpen, waaronder schelpen, een kralenketting en een inscriptie op kalksteen. Daarnaast werden in de omgeving ook nog grote aantallen stenen werktuigen en dierlijke resten aangetroffen, wat wijst op een nederzetting van aanzienlijke omvang.

Levensstijl

Volgens de betrokken archeologen geven de ontdekkingen een nieuwe kijk op het leven van de prehistorische mens. “De bewoners van deze hutten leefden hier gedurende lange periodes. Ze wisselden voorwerpen uit met andere stammen uit de regio en begroeven hun doden bij hun nederzetting,” aldus archeoloog Jay Stock van de Universiteit van Cambridge.

“Al deze activiteiten vonden plaats ver voor de komst van nederzettingen gerelateerd aan de landbouw,” zo vervolgt Stock. Daarnaast is ook de vondst van de schelpen, die afkomstig zijn uit een 250 kilometer verderop gelegen streek, voor de archeologen interessant. “Het wijst erop dat de prehistorische stammen ver reisden en regelmatig met elkaar handelden.”

Bron: Physorg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen