Oudste flessenpost ter wereld gevonden
De Schotse kapitein Andrew Leaper is erin geslaagd het wereldrecord van de oudste flessenpost te verbreken. In zijn visnetten trof hij een oude wijnfles aan, met daarin een boodschap die al ruim 98 jaar op zee heeft gedobberd. De flessenpost maakte ooit onderdeel uit van een grootschalig experiment in 1914 om de onderstromen van de zeeën rondom Schotland te bestuderen.
Met zijn ontdekking verbeterde Leaper het oude wereldrecord flessenpost met maar liefst vijf jaar. Dat stond namelijk op naam van Mark Anderson, die in 2006 een boodschap uit 1914 ontdekte die 92 jaar en 229 dagen op zee had doorgebracht. Opmerkelijk genoeg is Anderson een goede vriend van Leaper en deden beide mannen hun vondst met hetzelfde vaartuig, de vissersboot ‘Copious’. “Het is alsof we twee keer de loterij hebben gewonnen”, aldus Leaper.
De Schotse visser trof de flessenpost aan voor de oostkust van de Shetland eilanden. “Toen we de netten binnenhaalden zag ik de flessenhals uitsteken en greep ik de fles snel vast, voordat hij weer terug in zee verdween”, zo legt Leaper uit. “Het was erg opwindend om te zien dat het om een boodschap in een fles ging en ik kon niet wachten om hem open te maken”. De enige persoon aan boord die niet stond te springen was Anderson: “Mijn maat is zeer teleurgesteld dat ik zijn record heb verbeterd”, aldus Leaper.
De fles die Leaper heeft gevonden maakte aan het begin van de 20e eeuw onderdeel uit van een experiment van wetenschapper C.H. Brown. Op 10 juni 1914 liet hij een verzameling van 1.890 verzwaarde flessen te water, in de hoop meer te weten te komen over de lokale zeestromingen. Of Brown ooit veel aan het experiment heeft gehad valt overigens te betwijfelen, want tot op heden zijn slechts 315 van de 1.890 flessen teruggevonden.
Leaper is in ieder geval heel blij met het record, dat hem een plek in het boek Guinness World Records heeft opgeleverd. De gevonden fles is inmiddels gedoneerd aan het Shetland Museum.
Lees meer over de opmerkelijke geschiedenis van flessenpost op onze zustersite IsGeschiedenis.nl
Bron: BBC News