eerste mensen saoedi-arabie

De voetafdrukken werpen een nieuw licht op de geschiedenis van de menselijke migratie.

Courtesy of the Saudi Press Agency (SPA), Ministry of Culture and Information, Saudi Arabia

Oude voetafdrukken werpen nieuw licht op menselijke migratie

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de eerste mensen ook het Arabisch schiereiland betrokken. Kort geleden werd een gefossiliseerd deel van een vinger gevonden, nu hebben archeologen ook voetafdrukken aangetroffen.

Fossiele vinger

De ontdekking werd gedaan in het noordwesten van Saoedi-Arabië, vlak bij de plek waar eerder een fossiel van een vinger van een Homo Sapiens werd aangetroffen. Het gebied in de regio Tabuk in de Nefud Woestijn geeft daarmee steeds meer archeologische geheimen prijs. De voetsporen die nu zijn gevonden, komen uit ongeveer dezelfde tijd als de fossiele vinger. Beide vondsten horen tot de oudste bekende menselijke vondsten buiten Afrika.

Ooit een meer

De voetafdrukken werden gevonden op wat ooit de oever van een meer is geweest. Wat nu woestijn is, was ooit juist vochtig gebied. Dat maken de archeologen op uit het feit dat de voetafdrukken diep zijn. Ooit was de nu harde en steenachtige grond dus zacht en modderig. Volgens de archeologen is het goed mogelijk dat de jagers-verzamelaars het meer verschillende keren aandeden, en dat ze ook visten in het meer.

Migratie van de eerste mensen

De ontdekkingen in de Nefud woestijn scheppen nieuw licht op de manier waarop de eerste mensen vanuit Afrika de rest van de wereld bevolkten. De archeologen die aan het project werkten, achten het waarschijnlijk dat de eerste mensen via de Sinaï op het Arabisch schiereiland terechtkwamen.

Bron en afbeeldingen:

Courtesy of the Saudi Press Agency (SPA), Ministry of Culture and Information, Saudi Arabia

Meer lezen