Geen foto

Oud Griekse handel gecompliceerder dan gedacht

De Grieken van de vijfde tot de derde eeuw voor Christus handelden in heel het gebied rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Lang werd aangenomen dat de gevonden amforen voornamelijk wijn vervoerden. Recent DNA-onderzoek toont echter aan dat de Grieken veel meer verhandelden dan slechts wijn.

DNA-fragmenten van overblijfselen uit negen amforen  zijn grondig onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat er sporen van olijven, gember, walnoten en kruiden gerelateerd aan rozemarijn met de amforen vervoerd zijn, tezamen met de verwachte wijn. Lang werd aangenomen dat de Griekse amforen, met hun smalle lange nek en handvatten aan elke zijde, perfecte vervoersmiddelen voor voornamelijk wijn waren.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een aankomend Journal of Archaeological Science en suggereren dat de Griekse handel veel gecompliceerder was dan aanvankelijk werd verondersteld. Dit stelt Brendan Foley, archeoloog van het Woods Hole Oceanographic Institution en coauteur van het artikel. Sommige van de gebruikte amforen lagen tientallen jaren opgeslagen, voordat er onderzoek naar de inhoud werd gedaan.

‘Dit opent de mogelijkheid naar onderzoek van de vele amforen die in musea en andere collecties staan opgeslagen. DNA van de inhoud is namelijk nog te onderzoeken, blijkt uit dit onderzoek’, aldus Foley. Hierdoor kan een veel beter beeld geschetst worden van de economie die op dat moment ontstond.

Nader onderzoek

Foley bestudeerde de beschikbare literatuur over de amforen. In 95 procent van de gevallen werd er gesproken over amforen die wijn vervoerden. ‘Het leek mij echter onwaarschijnlijk dat 95 procent van de handel bestond uit alleen wijn’, stelt Foley. Hij kwam uit bij bioloog Maria Hansson, nu medeauteur van het onderzoek, die voorstelde om DNA-onderzoek uit te voeren. De methoden van DNA-onderzoek zijn tegenwoordig ver ontwikkeld en het leek de onderzoekers een goede manier om achter de werkelijke inhoud van de amforen te komen.

In vijf van de negen amforen werden sporen gevonden van wijn. Alle negen amforen bevatten echter sporen van andere producten. Dit ontkracht niet dat wijn het belangrijkste handelsmiddel van de Griekse handel was. Het wijst er echter wel op dat er naast wijn nog vele andere goederen verhandeld werden en dat deze goederen een belangrijk deel van de handel besloegen. Om een conclusie te kunnen trekken, moeten er in de toekomst echter nog veel meer amforen onderzocht worden. Foley en zijn collega’s zijn van plan dit onderzoek uit te gaan voeren.

(Bron: www.sciencenews.org)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's